Zdrobovi polpeti s sirom
Print Friendly, PDF & Email

Zdrobovi polpeti s sirom so enostavni za pripravo in lahko jih postrežemo kot prilogo različnim zrezkom ali pa si jih privoščimo kot samostojen obrok oziroma prigrizek.

1 polpet vsebuje 74 kalorij; 4 grame maščob (od tega 2 grama nasičenih maščob), 8 gramov ogljikovih hidratov (od tega 1 gram sladkorjev) in 3 grame beljakovin.
Za kosilo ali večerjo priporočam največ 5 polpetov, za zajtrk, dopoldansko ali popoldansko malico pa največ 3 polpete, vendar ne v istem dnevu.

Zdrobovi polpeti s sirom – pripomočki:

  • pekač velikosti 45 x 36 x 5 cm (pekač od pečice)

Zdrobovi polpeti s sirom – sestavine

Za 14 polpetov:

  • 250 ml mleka
  • sol (po okusu)
  • poper (po okusu)
  • muškatni orešček (po okusu)
  • 2 čajni žlici masla (cca. 2 x 10 gramov)
  • 80 g pšeničnega zdroba
  • 1 jajce
  • 1 srednje velika čebula (cca. 40 g)
  • 3 vejice peteršilja
  • 60 gramov mocarele v rezinah (lahko tudi kakšen drug manj masten sir)
  • 30 g krušnih drobtin

Zdrobovi polpeti s sirom – postopek

V srednjo veliko kozico damo mleko in ga začnemo segrevati. Mleko solimo, popramo in mu dodamo muškatni orešček ter premešamo.

Ko mleko z začimbami zavre, ga odstavimo z ognja in vanj damo 1 čajno žličko masla ter z metlico vmešamo pšenični zdrob. Mešamo toliko časa, dokler ne dobimo gosto zmes, ki jo pustimo, da se ohladi.

Med tem časom olupimo, očistimo in na drobno sesekljamo čebulo; operemo in nasekljamo peteršilj; mocarelo narežemo na manjše koščke (če uporabljamo kakšen drug sir, je najbolje, da ga naribamo) in jajce razžvrkljamo z vilico.

V ponvi, na minimalnem ognju, raztopimo 1 čajno žlico masla, na katerem prepražimo čebulo. Čebulo med praženjem solimo in s kuhalnico večkrat premešamo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in nastavimo na program za enakomerno pečenje (klasična pečica).

V ohlajen zdrob damo prepraženo čebulo, razžvrkljano jajce, narezan (oziroma nariban) sir in nasekljan peteršilj. Vse skupaj najprej z metlico premešamo, nato pa še z rokami, da nastane homogena zmes. Zdrobovi zmesi dodamo še drobtine in vse skupaj z rokami dobro pregnetemo, da dobimo enotno maso za polpete.

V pekač damo papir za peko, nato iz mase oblikujemo polpete, ki jih polagamo na papir za peko.

Pekač s polpeti damo v ogreto pečico in jih pečemo 30 minut na srednji rešetki. Pečene zdrobove polpete s sirom vzamemo iz pečice in jih postrežemo.

Opomba
Če kdo ni navdušen nad čebulo, jo lahko pri pripravi preprosto izpusti.

Naj vam teknejo! 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem zaposlena kot spremljevalka gibalno ovirane učenke. Zelo rada kuham, zumbam, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor