Zdrobovi polpeti s sirom
Zdrobovi polpeti s sirom so enostavni za pripravo in lahko jih postrežemo kot prilogo različnim zrezkom ali pa si jih privoščimo kot samostojen obrok oziroma prigrizek.
1 polpet vsebuje 74 kalorij; 4 grame maščob (od tega 2 grama nasičenih maščob), 8 gramov ogljikovih hidratov (od tega 1 gram sladkorjev) in 3 grame beljakovin.
Za kosilo ali večerjo priporočam največ 5 polpetov, za zajtrk, dopoldansko ali popoldansko malico pa največ 3 polpete, vendar ne v istem dnevu.
Zdrobovi polpeti s sirom – pripomočki:
- pekač velikosti 45 x 36 x 5 cm (pekač od pečice)
Zdrobovi polpeti s sirom – sestavine
Za 14 polpetov:
- 250 ml mleka
- sol (po okusu)
- poper (po okusu)
- muškatni orešček (po okusu)
- 2 čajni žlici masla (cca. 2 x 10 gramov)
- 80 g pšeničnega zdroba
- 1 jajce
- 1 srednje velika čebula (cca. 40 g)
- 3 vejice peteršilja
- 60 gramov mocarele v rezinah (lahko tudi kakšen drug manj masten sir)
- 30 g krušnih drobtin
Zdrobovi polpeti s sirom – postopek
V srednjo veliko kozico damo mleko in ga začnemo segrevati. Mleko solimo, popramo in mu dodamo muškatni orešček ter premešamo.
Ko mleko z začimbami zavre, ga odstavimo z ognja in vanj damo 1 čajno žličko masla ter z metlico vmešamo pšenični zdrob. Mešamo toliko časa, dokler ne dobimo gosto zmes, ki jo pustimo, da se ohladi.
Med tem časom olupimo, očistimo in na drobno sesekljamo čebulo; operemo in nasekljamo peteršilj; mocarelo narežemo na manjše koščke (če uporabljamo kakšen drug sir, je najbolje, da ga naribamo) in jajce razžvrkljamo z vilico.
V ponvi, na minimalnem ognju, raztopimo 1 čajno žlico masla, na katerem prepražimo čebulo. Čebulo med praženjem solimo in s kuhalnico večkrat premešamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in nastavimo na program za enakomerno pečenje (klasična pečica).
V ohlajen zdrob damo prepraženo čebulo, razžvrkljano jajce, narezan (oziroma nariban) sir in nasekljan peteršilj. Vse skupaj najprej z metlico premešamo, nato pa še z rokami, da nastane homogena zmes. Zdrobovi zmesi dodamo še drobtine in vse skupaj z rokami dobro pregnetemo, da dobimo enotno maso za polpete.
V pekač damo papir za peko, nato iz mase oblikujemo polpete, ki jih polagamo na papir za peko.
Pekač s polpeti damo v ogreto pečico in jih pečemo 30 minut na srednji rešetki. Pečene zdrobove polpete s sirom vzamemo iz pečice in jih postrežemo.
Naj vam teknejo! 🙂