Testenine z brezmesnimi čufti v paradižnikovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Testenine z brezmesnimi čufti v paradižnikovi omaki so odlična jed za brezglutensko, vegetarijansko in vegansko dieto ter za vse, ki radi spoznavajo nove okuse. Je hitro pripravljena jed ter jo priporočam vsem, ki bi radi poskusili nekaj drugačnega, zdravega, predvsem pa noro dobrega.

Testenine z brezmesnimi čufti v paradižnikovi omaki

Kaj potrebujemo za testenine z brezmesnimi čufti ?

  • posoda za kuhanje
  • žlica
  • žlička
  • cedilo
  • kuhalnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • kozica
  • manjša plastičnaposoda
  • vilica

Sestavine za testenine z brezmesnimi čufti ?

Testenine:

  • 250 g testenin
  • 2 litra vode
  • 3 žlice olja
  • ščep soli

Paradižnikova omaka:

  • 3 žlice olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 paradižnikovo “pulpo” – 220 ml
  • 1 žličko česna v prahu
  • 2x ščep soli
  • 3x ščep posušene bazilike
  • 2 žlički sladkorja

Brezmesni čufti:

  • 1 konzerva rjavega ali rdečega kuhanega fižola (cca. 250g fižola)
  • 1 manjša čebula
  • 1 žlička česna
  • 2 žlici in pol pasiranega paradižnika (pelati)
  • 1 žlička mezge
  • 1 žlička paprike
  • koruzna moka

Postopek priprave testenin z brezmesnimi čufti:

Ker nam pri pripravi te jedi največ časa vzamejo brezmesni čufti, vam svetujem, da se lotite najprej priprave tega.

Torej, eni konzervi rjavega ali rdečega fižola (po želji) odlijemo vso tekočino in stresemo v plastično posodo. Fižol nato dodobra pretlačimo z vilico. Narežemo manjšo čebulo na majhne koščke in dodamo pretlačenemu fižolu.

Priprava brezmesnih cuftov

Tej masi dodamo še 2 žlici in pol pasiranih paradižnikov, oziroma pelatov, eno malo žličko mezge, malo žličko sladke paprike in 4 žlice koruzne moke. Če se vam zazdi, da je masa premehka, dodajte še malo moke.

Koncna masa bremesnih cuft

Zdaj, ko je masa pripravljena za oblikovanje kroglic, pečico segrejte na 200 stopinj in v pekač položite peki papir, ki ste ga premazali s čisto malo olja. Iz mase oblikujemo poljubno velike kroglice, ki jih na koncu povaljamo v koruzni moki.

Oblikovanje cuft

Ko so kroglice oblikovane, jih postavimo v pečico za cca 20-30 min. 10-15 min na eni strani in 10-15 min na drugi strani.

Cufti pripravljeni za peko

Ko se čufti pečejo v pečici, lahko pripravite testenine in omako. V tem receptu sem uporabila 250g 100% koruznih testenin. V posodo zlijemo 2 litra vode in dodamo 2 žlici olja.

Kuhanje testenin
Testenine kuhamo 3 min v vreli vodi, jih odstavimo ter pustimo stati pokrite še 7 min. Po sedmih minutah jih pretresemo v cedilo in speremo z vodo. Testenine ponovno stresemo v posodo, v kateri smo jih kuhali, dodamo žlico olja (oz. po občutku) in ščep soli ter premešamo na zmernem ognju, jih pokrijemo in pripravimo še paradižnikovo omako.

Testenine kuhane
Pri paradižnikovi omaki najprej na male koščke narežemo srednjo veliko čebulo, dodamo 3 žlice olja v kozico in jo na zmernem ognju prepražimo skupaj z žličko česna v prahu in dvema ščepoma soli.

Priprava paradižnikove omake

Dodamo paradižnikovo pulpo, 2 ščepa soli, 3 ščepe posušene bazilike in 2 žlički sladkorja in vse skupaj dobro premešamo ter za 2 min pokuhamo.

Priprava omake

V tem času, ko smo pripravljali testenine in paradižnikovo omako, so se brezmesni čufti že spekli in jih lahko dodamo k omaki in dobro premešamo. Vse skupaj lahko postrežemo z na krhlje narezanim paradižnikom, ki ga samo malo posolite.

Nasvet
Pri pripravi omake sem uporabila le 10 kroglic (približno 5 na eno osebo), iz te mase in teh količin se jih dobi več. Preostanek kroglic se lahko uporabi kot nadomestek polpetov ali pa priloga h kakšni drugi jedi (ni nujno, da se jih uporabi v omaki). Lahko jih oblikujete tudi v polpet in uporabite kot nadomestek pleskavice v hamburgerju. Brezglutenske testenine lahko nadomestite tudi z navadnimi ali polnozrnatmi, čufte lahko povaljate v drobtinah, omaki sem dodala sladkor, ker omili kiselkast okus pulpe in pelatov … skratka, recept si lahko priredite po svoje in uporabite svojo domišljijo in kreativnost. Dober tek in veliko uživanja pri ustvarjanju.
Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

BanAna

Na prvem mestu sem mamica mojemu ljubemu malemu princu, ki ga boste zasledili tudi v mojih receptih. Sem grafična/web oblikovalka obsedena s tipografijo, monociklistka, veganka, ljubiteljica vseh živih bitij ... in še bi lahko naštevala. :) Moji recepti so preprosti in upam, da vam z njimi prikažem lahek in preprost način življenja nas veganov.Radi se 'mejte in veliko se smejte! :)

Dodaj odgovor