Testenine z brezmesnimi čufti v paradižnikovi omaki
Testenine z brezmesnimi čufti v paradižnikovi omaki so odlična jed za brezglutensko, vegetarijansko in vegansko dieto ter za vse, ki radi spoznavajo nove okuse. Je hitro pripravljena jed ter jo priporočam vsem, ki bi radi poskusili nekaj drugačnega, zdravega, predvsem pa noro dobrega.
Kaj potrebujemo za testenine z brezmesnimi čufti ?
- posoda za kuhanje
- žlica
- žlička
- cedilo
- kuhalnica
- nož
- deska za rezanje
- kozica
- manjša plastičnaposoda
- vilica
Sestavine za testenine z brezmesnimi čufti ?
Testenine:
- 250 g testenin
- 2 litra vode
- 3 žlice olja
- ščep soli
Paradižnikova omaka:
- 3 žlice olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 paradižnikovo “pulpo” – 220 ml
- 1 žličko česna v prahu
- 2x ščep soli
- 3x ščep posušene bazilike
- 2 žlički sladkorja
Brezmesni čufti:
- 1 konzerva rjavega ali rdečega kuhanega fižola (cca. 250g fižola)
- 1 manjša čebula
- 1 žlička česna
- 2 žlici in pol pasiranega paradižnika (pelati)
- 1 žlička mezge
- 1 žlička paprike
- koruzna moka
Postopek priprave testenin z brezmesnimi čufti:
Ker nam pri pripravi te jedi največ časa vzamejo brezmesni čufti, vam svetujem, da se lotite najprej priprave tega.
Torej, eni konzervi rjavega ali rdečega fižola (po želji) odlijemo vso tekočino in stresemo v plastično posodo. Fižol nato dodobra pretlačimo z vilico. Narežemo manjšo čebulo na majhne koščke in dodamo pretlačenemu fižolu.
Tej masi dodamo še 2 žlici in pol pasiranih paradižnikov, oziroma pelatov, eno malo žličko mezge, malo žličko sladke paprike in 4 žlice koruzne moke. Če se vam zazdi, da je masa premehka, dodajte še malo moke.
Zdaj, ko je masa pripravljena za oblikovanje kroglic, pečico segrejte na 200 stopinj in v pekač položite peki papir, ki ste ga premazali s čisto malo olja. Iz mase oblikujemo poljubno velike kroglice, ki jih na koncu povaljamo v koruzni moki.
Ko so kroglice oblikovane, jih postavimo v pečico za cca 20-30 min. 10-15 min na eni strani in 10-15 min na drugi strani.
Ko se čufti pečejo v pečici, lahko pripravite testenine in omako. V tem receptu sem uporabila 250g 100% koruznih testenin. V posodo zlijemo 2 litra vode in dodamo 2 žlici olja.
Testenine kuhamo 3 min v vreli vodi, jih odstavimo ter pustimo stati pokrite še 7 min. Po sedmih minutah jih pretresemo v cedilo in speremo z vodo. Testenine ponovno stresemo v posodo, v kateri smo jih kuhali, dodamo žlico olja (oz. po občutku) in ščep soli ter premešamo na zmernem ognju, jih pokrijemo in pripravimo še paradižnikovo omako.
Pri paradižnikovi omaki najprej na male koščke narežemo srednjo veliko čebulo, dodamo 3 žlice olja v kozico in jo na zmernem ognju prepražimo skupaj z žličko česna v prahu in dvema ščepoma soli.
Dodamo paradižnikovo pulpo, 2 ščepa soli, 3 ščepe posušene bazilike in 2 žlički sladkorja in vse skupaj dobro premešamo ter za 2 min pokuhamo.
V tem času, ko smo pripravljali testenine in paradižnikovo omako, so se brezmesni čufti že spekli in jih lahko dodamo k omaki in dobro premešamo. Vse skupaj lahko postrežemo z na krhlje narezanim paradižnikom, ki ga samo malo posolite.