Stročji fižol z melancani in sladkim krompirjem
Želite nekaj lahkega in dobrega? Izberite stročji fižol. Obožujem ga. Je vrtnina, ki se je nikoli ne naveličam. Rada ga kombiniram z nenavadnimi sestavinami, ali ga še vročega pojem brez vsega, kot bi rekli. Stročji fižol lahko kombinirate z najrazličnejšimi sestavinami – ocvirki, kislo smetano, krompirjem, različnimi vrstami mesa. Ne more vam spodleteti. Za to jed, Stročji fižol z melancani in sladkim krompirjem, je primernejša vrsta fižola z manj semeni, npr. maslenka ali puteršnica. Recept je primeren tudi za dietne jedilnike.
Stročji fižol z melancani in sladkim krompirjem – pripomočki:
- deska za rezanje
- oster nož
- 3 lonci
- lupilec zelenjave
- 4 kuhalnice
- kozica s pokrovom
- štedilnik
Stročji fižol z melancani in sladkim krompirjem – sestavine:
- 500 g svežega stročjega fižola
- 1 melancan
- 1 majhen por
- 1 velik sladki krompir
- žlička kokosove masti (ali katere druge maščobe)
- 1 dl jušne osnove
- sol
- 1 žlička sladke paprike
- ½ žličke timijana
- ½ žličke majarona
Stročji fižol z melancani in sladkim krompirjem – postopek:
Stročji fižol otrebite in ga do mehkega skuhajte v slani vodi. Da je hitreje, ga jaz kuham v loncu za kuho pod pritiskom.
Med tem olupite melancan in ga narežite na kolobarje. Kolobarje posolite in posipajte s sladko rdečo papriko.
Olupite sladki krompir, ga narežite na kolobarje ali na drugačno poljubno obliko in ga kuhajte do mehkega v slani vodi.
Na štedilniku segrejte maščobo. V njej na hitro prepražite melancane.
Narežite por.
Ko so melancani dobro praženi, jim dodajte por in jušno osnovo, ter vse skupaj v zaprti ponvi dušite nekaj minut.
Dodajte timijan in majaron, po potrebi še malo sladke paprike, premešajte, rahlo zalijte z vodo in dušite, da bodo melancane konsistence.
Odcedite stročji fižol.
Odcedite sladki krompir.
Na krožnik dajte najprej krompir, nato stročji fižol, čez to pa prelijte omako iz pora in melancanov.
Dober tek.