Slastni kiš s špinačo
Obožujem meso, jem ga skoraj vsak dan. In si predstavljate mojo nejevoljo, ko sem zaradi zdravstvenih razlogov morala za nekaj časa postati vegetarijanka? Groza, skoraj se mi je podrl svet. Ampak ob dolgem raziskovanju in gledanju sestavin v hladilniku sem ugotovila, da življenje brez mesa sploh ni tako zelo slabo. Še sama ne morem verjeti, kako okusno kosilo sem si pripravila in da je moj dragi, prav tako ljubitelj mesnin, skočil po repete. Kiš s špinačo vsebuje vse moje najljubše sestavine, poleg tega pa sem se izognila tudi moki, ki je moje telo nima preveč rado.
Kiš s špinačo – pripomočki:
- pekač (sama sem uporabila pekač cca. 20 x 30 cm)
Kiš s špinačo – sestavin:
(za 3 do 6 oseb)*
- špinača (zmrznjena ali sveža)
- 2 čebuli
- strok česna
- sol
- 4 jajca
- zrnati sir (cottage cheese)
- 250 g sira (Sama uporabljam Gaudo ali Trapista)
- olivno olje
- po želji: mleta kurkuma in mleti ingver, mleti poper
Če želite, da je testo višje, vzemite manjši pekač. Prav tako si pri količini sestavin dajte duška, saj ni pomembno, koliko je česa, le da je dobro zmešano.
*3 osebe se bodo brez problema najedle, če boste špinačni kiš pripravili kot glavno jed. Če pa ga boste imeli za prilogo, pa se lahko nasiti celo 6 oseb.
Kiš s špinačo – priprava:
Pečico prižgite na 165 °C.
V globljem loncu za kuhanje segrejte olje. Vročemu olju dodajte nasekljano čebulo (lahko pustite malo večje kocke) in sesekljan česen.
Počakajte, da skoraj postekleni.
Dodajte umito špinačo (ali direktno zamrznjeno), pomešajte in pokrijte s pokrovko. Na zmernem ognju kuhajte toliko časa, da postane mehka oz. se razpusti.
V tem času v posodico naribajte sir (količina je popolnoma vaša odločitev).
Dvignite pokrovko na loncu in kuhani špinači dodajte sol. Sama dodam še malo popra, ingverja in kurkume, da vse skupaj postane še slajše. Pustite odkrito in počakajte, da odvečna voda izpuhti (lahko malo povečate ogenj na štedilniku).
V plastični posodi z vilico razžvrkljajte jajca.
Jajca dodajte špinači, prav tako nariban sir in zrnati sir.
Vse skupaj dobro premešajte, da se okusi prepojijo in vlijte v pekač.
Pecite približno eno uro, toliko, da robovi postanejo temnejši.
Vzemite iz pečice, razrežite na kocke in postrezite še toplo.
Kiš s špinačo je prava poslastica, še posebej za ljudi, ki obožujejo sir. Za kosilo ga lahko postrežete kot samostojni obrok in zraven dodate solato, lahko pa vam služi kot priloga k mesu ali ribam.
Dober tek!