Riž z bučo
Print Friendly, PDF & Email

Riž z bučo je priloga posebnega okusa. Uporabimo lahko različne vrste jedilnih buč, najpogosteje pa sežemo po hokaido buči. Priloga je pripravljena v kratkem času, postrežemo jo lahko k najrazličnejšim vrstam mesa.

riž z bučo

Riž z bučo – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • posoda za kuhanje

Riž z bučo – sestavine

Za 4 osebe: riž z bučo

  • 500 g buče (hokaido)
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 2 srednje debeli čebuli
  • 3 stroki česna
  • 1,5 majhna žlička soli (po okusu)
  • ščepec popra
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 1 majna žlička Domača suha mešanica začimb
  • 250 g dolgozrnatega riža
  • pribl. 3 dcl vode

Riž z bučo – postopek:

Na olju prepražimo čebulo, da postekleni.

riž z bučo

V posodi naredimo prostor in na hitro prepražimo strt česen, le toliko, da zadiši.

riž z bučo

Bučo nasekljamo na kocke poljubne velikosti, jo stresemo  v posodo in začinimo. Premešamo in med mešanjem pražimo pribl. 5 minut na višji temperaturi. Dolijemo 1 dcl vode in dobro premešamo.

riž z bučo

Zmanjšamo temperaturo in pokrito kuhamo pribl. 10 minut oz. tako dolgo, da bučke postanejo malo mehkejše, vendar ne mehke.

riž z bučo

V posodo dodamo opran riž, zalijemo z malo vode in pokrijemo. Čez čas spet dolijemo malo vode in kuhamo pribl. 20 minut oz. tako dolgo, da se riž zmehča.

riž z bučo

Tako pripravljen riž lahko ponudimo kot samostojno jed ali pa kot prilogo. Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor