Riž z bučo
Riž z bučo je priloga posebnega okusa. Uporabimo lahko različne vrste jedilnih buč, najpogosteje pa sežemo po hokaido buči. Priloga je pripravljena v kratkem času, postrežemo jo lahko k najrazličnejšim vrstam mesa.
Riž z bučo – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- posoda za kuhanje
Riž z bučo – sestavine
Za 4 osebe:
- 500 g buče (hokaido)
- 2 žlici sončničnega olja
- 2 srednje debeli čebuli
- 3 stroki česna
- 1,5 majhna žlička soli (po okusu)
- ščepec popra
- ščepec muškatnega oreščka
- 1 majna žlička Domača suha mešanica začimb
- 250 g dolgozrnatega riža
- pribl. 3 dcl vode
Riž z bučo – postopek:
Na olju prepražimo čebulo, da postekleni.
V posodi naredimo prostor in na hitro prepražimo strt česen, le toliko, da zadiši.
Bučo nasekljamo na kocke poljubne velikosti, jo stresemo v posodo in začinimo. Premešamo in med mešanjem pražimo pribl. 5 minut na višji temperaturi. Dolijemo 1 dcl vode in dobro premešamo.
Zmanjšamo temperaturo in pokrito kuhamo pribl. 10 minut oz. tako dolgo, da bučke postanejo malo mehkejše, vendar ne mehke.
V posodo dodamo opran riž, zalijemo z malo vode in pokrijemo. Čez čas spet dolijemo malo vode in kuhamo pribl. 20 minut oz. tako dolgo, da se riž zmehča.
Tako pripravljen riž lahko ponudimo kot samostojno jed ali pa kot prilogo. Dober tek.