Rdeča pesa v kisu
Jeseni si lahko z malo truda pripravite prehransko bogato ozimnico. Pesa pridelana na domačem vrtu vsebuje veliko več hranil kot tista, ki jo boste v zimskem času drago plačevali v trgovini. Enostavna priprava in bogat okus tako pripravljene pese vas bosta navdušila.
Rdeča pesa v kisu – pripomočki:
- velik lonec za kuhanje
- rokavice
- nož za obrezovanje
- deska za rezanje
- ribež z ostrim in natančnim rezilom
- daljše vilice za meso
- zajemalka
- merica za odmerjanje kisa in vode
- lonec za kuhanje kisa
Rdeča pesa v kisu – sestavine:
- rdeča pesa
- alkoholni kis za vlaganje
- voda
- lovorov list ali kakšna začimba po želji za aromo
- sol po okusu
Razmerje kisa in vode: 3 dl kisa na 2 lt vode ter sol in začimbe po okusu. Da poenostavimo – poskusite pa bo najbolje, okusi so pač različni!
Rdeča pesa v kisu – postopek priprave:
Rdeči pesi odstranite liste pustite kakšen centimeter stebel in korenino, da se med kuhanjem ne izgubi preveč dragocenih hranil. Vsi gomolji naj bodo približno iste velikosti. Če so različne velikosti (kar se pogosto zgodi pri domačem pridelku) v lonec za kuhanje najprej zložite večje in na vrhu manjše. Kuhajte na slabem ognju toliko, da voda rahlo vre dobre pol ure (odvisno od velikosti gomoljev – večji nekoliko dlje). Kuhani naj bodo “al dente”, ko v njih zabodete dolge vilice naj bodo čvrsti. Pustite jih v vodi, da se nekoliko ohladijo. Nadenite rokavice in jih očistite ter z nožem odstranite vrhnji del gomolja in korenino.
Med kuhanjem gomoljev v pečici segrejte kozarce na 100° C in prekuhajte pokrovčke. V loncu zavrite zmes vode, kisa in začimb. Gomolje z zelo ostrim ribežem ribajte kar direktno v vroče kozarce in sproti zalivajte s pripravljeno mešanico kisa, vode in kuhanih začimb.
Med lističi naribane rdeče pese pogosto ostane zrak. Le tega odstranite po nalivanju tekočine tako, da med kozarcem in vsebino potisnete dolge vilice, tiste, ki se uporabljajo pri rezanju in obračanju mesa. Iz kozarca odstranite vse mehurčke zraka saj se živila zaradi prisotnosti le tega lahko začno kvariti. Če je tekočine sedaj premalo jo še nekoliko dolijte. Sproti zapirajte kozarce z vročimi prekuhanimi pokrovčki in jih takoj polagajte nazaj v segreto pečico. Ohlajati jih pustite do naslednjega dne (ko so popolnoma hladni). Postopek je sila enostaven in kuhinja ob malo pazljivosti ostane čista.