Rdeča pesa v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Jeseni si lahko z malo truda pripravite prehransko bogato ozimnico. Pesa pridelana na domačem vrtu vsebuje veliko več hranil kot tista, ki jo boste v zimskem času drago plačevali v trgovini. Enostavna priprava in bogat okus tako pripravljene pese vas bosta navdušila.

pesa-v-kisu-2

Rdeča pesa v kisu – pripomočki:

 • velik lonec za kuhanje
 • rokavice
 • nož za obrezovanje
 • deska za rezanje
 • ribež z ostrim in natančnim rezilom
 • daljše vilice za meso
 • zajemalka
 • merica za odmerjanje kisa in vode
 • lonec za kuhanje kisa

Rdeča pesa v kisu – sestavine:

 • rdeča pesa
 • alkoholni kis za vlaganje
 • voda
 • lovorov list ali kakšna začimba po želji za aromo
 • sol po okusu

Razmerje kisa in vode: 3 dl kisa na 2 lt vode ter sol in začimbe po okusu. Da poenostavimo – poskusite pa bo najbolje, okusi so pač različni!

Rdeča pesa v kisu – postopek priprave:

Rdeči pesi odstranite liste pustite kakšen centimeter stebel in korenino, da se med kuhanjem ne izgubi preveč dragocenih hranil. Vsi gomolji naj bodo približno iste velikosti. Če so različne velikosti (kar se pogosto zgodi pri domačem pridelku) v lonec za kuhanje najprej zložite večje in na vrhu manjše. Kuhajte na slabem ognju toliko, da voda rahlo vre dobre pol ure (odvisno od velikosti gomoljev – večji nekoliko dlje). Kuhani naj bodo “al dente”, ko v njih zabodete dolge vilice naj bodo čvrsti. Pustite jih v vodi, da se nekoliko ohladijo. Nadenite rokavice in jih očistite ter z nožem odstranite vrhnji del gomolja in korenino.

Med kuhanjem gomoljev v pečici segrejte kozarce na 100° C in prekuhajte pokrovčke. V loncu zavrite zmes vode, kisa in začimb. Gomolje z zelo ostrim ribežem ribajte kar direktno v vroče kozarce in sproti zalivajte s pripravljeno mešanico kisa, vode in kuhanih začimb.

pesa-v-kisu-3

pesa-v-kisu-4

Med lističi naribane rdeče pese pogosto ostane zrak. Le tega odstranite po nalivanju tekočine tako, da med kozarcem in vsebino potisnete dolge vilice, tiste, ki se uporabljajo pri rezanju in obračanju mesa. Iz kozarca odstranite vse mehurčke zraka saj se živila zaradi prisotnosti le tega lahko začno kvariti. Če je tekočine sedaj premalo jo še nekoliko dolijte. Sproti zapirajte kozarce z vročimi prekuhanimi pokrovčki in jih takoj polagajte nazaj v segreto pečico. Ohlajati jih pustite do naslednjega dne (ko so popolnoma hladni). Postopek je sila enostaven in kuhinja ob malo pazljivosti ostane čista.

 

pesa-v-kisu-5

pesa-v-kisu-6

Pameten nasvet
Sama peso kuham krajši čas, saj se še malo zmehča, ko ji dolijemo kis in med ohlajanjem. Na ta način ohranim dragocene termo labilne snovi (antioksidante) v njej. Če imate ribež kot je moj lahko po želji prilagodite debelino rezin. Moje rezine so nekoliko debelejše in zato ravno prav čvrste, kar seveda daje lepši izgled servirani jedi.
O sestavinah in prehranski vrednosti
V rdeči pesi je visoka koncentracija hranil. V zimskem času si jo privoščite kar se da pogosto, saj ima zelo pozitiven učinek na naše telo. Vsebuje izredno veliko železa (0,79 mg ), fosforja (38 mg), magnezija (23 mg), kalija (305 mg) in pa seveda vitamina C zaradi katerega je železo se bolj dostopno. Pri kuhani pesi lahko v solato vseeno dodate svež peteršilj saj se je večina vitamina C v pesu uničila s kuhanjem. Pesa vsebuje tudi pigmente betalaine, izredno močne antioksidante, ki so odgovorni za rdečo barvo. Po količini in biološki razpoložljivosti antioksidantov je rdeča pesa primerljiva z granatnim jabolkom in brusnico. Ugodno vpliva na krvno sliko in kardiovaskularni sistem. Zaradi pektinskih polisaharidov, posebnih topnih prehranskih vlaknin zelo ugodno vpliva tudi na prebavni trakt in odpravlja zaprtje. Pospešuje delovanje jeter in ledvic ter na ta način pripomore k čiščenju telesa in izločanju nakopičenih strupov. Diabetiki pa le bodite previdni, čeprav rdeča pesa spada v srednje kalorična živila (35 – 44 kcal na 100 gr) ima zaradi visoke vsebnosti sladkorjev močan učinek na povišanje krvnega sladkorja. Glikemični indeks surove rdeče pese je 30, ko jo skuhamo se le ta povzpne na 64. Pripravite si raje surovo in jo kombinirajte še z beljakovinami in maščobami saj bo tako skupni indeks nižji, prebava pa počasnejša. Kombiniranje živil ne bo privedlo do tako hitrega porasta krvnega sladkorja. Enak nasvet velja tudi za ohranjanje zdrave telesne teže.
Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor