Pisana zelenjavna rižota iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Sem ljubiteljica vseh vrst zelenjavnih rižot, saj je možnosti in kombinacij res veliko. Ena izmed mojih najljubših je vsekakor pisana zelenjavna rižota iz pečice. Lahko jo uživate kot samostojno jed, super je pa tudi kot priloga raznim mesnim jedem. Je hitra in enostavna za pripravo. Predvsem pa je zdrava in zelo okusna.

Pisana zelenjavna rižota iz pečice

Pisana zelenjavna rižota iz pečice – pripomočki:

  • lonec
  • kuhalnica
  • krožnik
  • žlica
  • žlička
  • pečica

Pisana zelenjavna rižota iz pečice – sestavine:

Za 4 osebe

  • 250 g riža
  • 400 g zmrznjene zelenjave (bučke, grah, blitva, koruza, korenček in češnjev paradižnik)
  • 8 dl vode
  • sol
  • zelišča (rožmarin, majaron, bazilika in peteršilj)
  • žlička mlete kumine
  • žlička mletega česna (ali strok drobno sesekljanega svežega česna)
  • ščepec kurkume
  • žlica olivnega olja

Pisana zelenjavna rižota iz pečice – postopek:

Najprej si pripravimo zelenjavo, ki jo bomo dali v rižoto. Jaz sem vzela kar domačo zelenjavo iz zamrzovalnika, katero smo lani pridelali na vrtu (razen koruze). Lahko pa uporabite tudi svežo.

Pisana zelenjavna rižota iz pečice

V loncu, v katerem bomo pripravljali rižoto, segrejemo olivno olje. Dodamo zelenjavo in malo prepražimo. Dodamo vse začimbe in zelišča ter solimo. Dobro premešamo. Pečico nastavimo na 250° C, da se med pripravo segreje.

Pisana zelenjavna rižota iz pečice

Riž splahnemo pod vodo in ga dodamo k zelenjavi. Dobro premešamo.

Pisana zelenjavna rižota iz pečice

Vse skupaj zalijemo z vodo in damo v pečico, da se speče. Pečemo približno 30 minut oziroma dokler tekočina ne izpari in ostane sam riž. Pazimo, da se riž ne zapeče preveč, saj bo tako rižota presuha in ne lepo sočna. Postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo. Zraven se lepo prileže še solata.

Pisana zelenjavna rižota iz pečice

Nasvet
Po želji lahko dodate tudi rdečo papriko, tako bo rižota še bolj pisana in okusna. Namesto blitve lahko dodate tudi špinačo, če nimate blitve. Okus se ne bo bistveno spremenil. Če želite še malo popestriti jed, dodajte žlico paradižnikove mezge, tako bo rižota dobila lepo rdečo barvo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor