Pečeno kislo zelje
Zelje je že stoletja prisotno v naši kulinariki. Sploh v zimskih mesecih je pogosteje na naših jedilnikih. Sama sicer nisem ljubiteljica zelja, a recept, ki ga bom delila z vami, me vsakič prepriča. Pečeno kislo zelje je preprosto za pripravo in cenovno ugodno. Lahko ga pripravimo kot samostojno jed ali pa kot prilogo. Jaz ga običajno pripravim kot prilogo k pečenicam ali pečenki. Rada izkoristim vročo pečico in zraven spečem še krompir, ki se odlično poda k pečenemu zelju.
Pečeno kislo zelje – pripomočki:
Za pripravo pečenega kislega zelja ne potrebujemo posebnih pripomočkov.
Pečeno kislo zelje – sestavine:
za 2 osebi (kot priloga)
- 400 g kislega zelja
- 20 – 30 g čajne salame
- 1 strok česna
- 1 čajna žlička mlete rdeče paprike
- 1 lovorjev list
- poper
- brinove jagode
- 1 čajna žlička paradižnikove mezge (koncentrat)
- 1 žlica olja
Pečeno kislo zelje – postopek:
Če imate radi bolj kislo hrano, zelja ni potrebno splakovati, v nasprotnem primeru pa zelje stresemo na cedilo in ga splaknemo pod tekočo vodo, nato pa ga preložim v pekač, ki smo ga prej omastili z oljem. Namesto olja lahko uporabimo tudi zaseko ali svinjsko mast. Uporabimo večji pekač, da bo zelje bolj na tanko razporejeno po njem. Zelju dodamo mleto papriko, lovorjev list, brinove jagode, poper in paradižnikovo mezgo.
Salamo ali drugo primerno mesnino narežemo na majhne koščke in dodamo k zelju. Na drobno sesekljamo še česen in ga dodamo v pekač. Kislo zelje je že slano, nekaj slanosti pa dodajo še suhe mesnine, zato jedi ni potrebno dodatno soliti. Vse sestavine dobro premešamo in damo v pečico.
Zelje pečemo na 160 °C pri ventilacijskem načinu, približno 40 minut. Med pečenjem zelje večkrat premešamo, da se lepo enakomerno zapeče.
K zelju lahko ponudimo pečen krompir ali pa ga jemo kot prilogo k pečenicam, pečenki ali drugim jedem.
Brbončice vam bodo hvaležne.