Pečena čajota (bodeča bučka)
Print Friendly, PDF & Email

Pečena čajota je enostavna in hitra za pripravo. Čajote so neverjetno polnega okusa in hranljive. So pravi zelenjavni biser in so primerne tudi za diabetike. Meso čajote je masleno. Okus je nežen, podoben poletnim bučkam, a z rahlim nadihom po limoni. So nekoliko trše, kot pa običajne bučke. Meso in pečka čajote sta bogata z aminokislinami in vitaminom C.

pecena-cajota

Pečena čajota (bodeča bučka) – pripomočki:

  • nož
  • deska
  • lupilec zelenjave
  • ponev (jaz najraje uporabljam žar ponev)
  • vilice
  • krožnik
  • papirnate brisače

Pečena čajota (bodeča bučka) – sestavine:

Za 2 – 3 osebe

  • 2 srednje veliki čajoti
  • sol
  • 3 – 4 žlice rastlinskega olja (toliko, da pokrije ponev)

Pečena čajota (bodeča bučka) – priprava:

Najprej bučki pazljivo olupimo, saj so bodice zelo trde in ostre. Nato ji narežemo na približno enako debele rezine. Pazimo na peško, ki se nahaja na sredini. Če imate težave s tem, kako se čajote lotiti, si preberite ta nasvet.

pecena-cajota-2

Rezine čajote posolimo ter jih zlagamo na papirnate brisače, da spustijo odvečno vodo in se nekoliko zmehčajo.

pecena-cajota-3

Tako jih pustimo par minut.

pecena-cajota-4

Olje vlijemo v ponev in pustimo, da se dobro segreje. Rezine čajot počasi polagamo v vroče olje.

pecena-cajota-5

Vmes večkrat obrnemo in jih pečemo približno 2 minuti na vsaki strani. Če so rezine nekoliko debelejše, pa podaljšamo pečenje še za minuto ali dve.

pecena-cajota-6

Ko so pečene jih položimo na papirnato brisačo, da se odteče odvečno olje. Ponudimo jih skupaj z rižem, pečenem ali praženem krompirjem. Prav tako se odlično prilegajo k pire krompirju in drugo pečeno zelenjavo ter skledo sezonske solate.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor