Najboljši veganski sir
Print Friendly, PDF & Email

Zaradi zdravstvenih razlogov sem morala prenehati jesti mlečne izdelke. In verjetno ni težko ugotoviti, kaj najbolj pogrešam: sir. Ampak hvala bogu, sem našla odličen približek temu, čemur vsejedci pravijo mozzarella. In pravega sira skoraj ne pogrešam več.

najboljsi veganski sir_16

Najboljši veganski sir – pripomočki

  • mešalnik
  • plastična posoda
  • cedilo
  • jušna žlica
  • čajna žlička
  • manjša ponev
  • kuhalnica

Najboljši veganski sir – sestavine

Za 4 obroke:

  • 150 g indijskih oreščkov
  • 1 kozarec vode
  • 4 jušne žlice tapioke – moka (nujen dodatek, če želite lepljiv sir)
  • 1 jušna žlica suhega kvasa
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • pol žličke soli
  • pol žličke česna v prahu

Najboljši veganski sir – priprava

V plastični posodi namočite oreščke in jih v vodi pustite čez noč, da se zmehčajo.

najboljsi veganski sir_1

Naslednji dan jih precedite in stresite v mešalnik.

najboljsi veganski sir_2

najboljsi veganski sir_3

Dodajte vse ostale sestavine in mešajte toliko časa, da bo masa popolnoma gladka. Naj vas ne skrbi, če bo vse skupaj izgledalo zelo vodeno.

najboljsi veganski sir_4

najboljsi veganski sir_5

Maso vlijte v manjšo ponev in kuhajte na zmernem ognju.

najboljsi veganski sir_6

Ko boste mešali, boste opazili, da se začenjajo pojavljati grudice. In kar naenkrat bo masa postala lepljiva in bo spominjala na čisto pravo mozzarello. Ta process po navadi traja okoli 5 minut.

najboljsi veganski sir_7

najboljsi veganski sir_8

najboljsi veganski sir_9

Ampak nikar ne prenehajte, kuhajte še nadaljnji 2 minuti, da bo masa popolnoma trdna (konsistenca testa).

najboljsi veganski sir_10

najboljsi veganski sir_11

najboljsi veganski sir_12

najboljsi veganski sir_13

Postrezite s čimerkoli vam srce poželi. V sir pomakajte tortilja čips, z njim obložite pico ali pa ga preprosto vstavite v sendvič. Svež bo ostal kar nekaj časa, če ga boste postavili v hladilnik v zaprti posodi. Lahko ga shranite tudi v zamrzovalniku za nujne čase.

najboljsi veganski sir_14

najboljsi veganski sir_15

Če boste kasneje želeli to mrzlo maso spremeniti nazaj v bolj utekočinjeno in lepljivo obliko sira, jo v ponvi segrejte na zmernem ognju in mešajte, da se ne prismodi. Pazite, da sir ne začne brbotati, saj bi to znalo pomeniti, da se je že preveč strdil. Ampak brez panike, le dodajte žlico ali dve navadne vode in mešajte toliko časa, da bo dosegel vašo želeno konsistenco.

najboljsi veganski sir_17

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor