Najboljši veganski sir
Zaradi zdravstvenih razlogov sem morala prenehati jesti mlečne izdelke. In verjetno ni težko ugotoviti, kaj najbolj pogrešam: sir. Ampak hvala bogu, sem našla odličen približek temu, čemur vsejedci pravijo mozzarella. In pravega sira skoraj ne pogrešam več.
Najboljši veganski sir – pripomočki
- mešalnik
- plastična posoda
- cedilo
- jušna žlica
- čajna žlička
- manjša ponev
- kuhalnica
Najboljši veganski sir – sestavine
Za 4 obroke:
- 150 g indijskih oreščkov
- 1 kozarec vode
- 4 jušne žlice tapioke – moka (nujen dodatek, če želite lepljiv sir)
- 1 jušna žlica suhega kvasa
- 1 žlička jabolčnega kisa
- pol žličke soli
- pol žličke česna v prahu
Najboljši veganski sir – priprava
V plastični posodi namočite oreščke in jih v vodi pustite čez noč, da se zmehčajo.
Naslednji dan jih precedite in stresite v mešalnik.
Dodajte vse ostale sestavine in mešajte toliko časa, da bo masa popolnoma gladka. Naj vas ne skrbi, če bo vse skupaj izgledalo zelo vodeno.
Maso vlijte v manjšo ponev in kuhajte na zmernem ognju.
Ko boste mešali, boste opazili, da se začenjajo pojavljati grudice. In kar naenkrat bo masa postala lepljiva in bo spominjala na čisto pravo mozzarello. Ta process po navadi traja okoli 5 minut.
Ampak nikar ne prenehajte, kuhajte še nadaljnji 2 minuti, da bo masa popolnoma trdna (konsistenca testa).
Postrezite s čimerkoli vam srce poželi. V sir pomakajte tortilja čips, z njim obložite pico ali pa ga preprosto vstavite v sendvič. Svež bo ostal kar nekaj časa, če ga boste postavili v hladilnik v zaprti posodi. Lahko ga shranite tudi v zamrzovalniku za nujne čase.
Če boste kasneje želeli to mrzlo maso spremeniti nazaj v bolj utekočinjeno in lepljivo obliko sira, jo v ponvi segrejte na zmernem ognju in mešajte, da se ne prismodi. Pazite, da sir ne začne brbotati, saj bi to znalo pomeniti, da se je že preveč strdil. Ampak brez panike, le dodajte žlico ali dve navadne vode in mešajte toliko časa, da bo dosegel vašo želeno konsistenco.