Kvinoja kot priloga
Print Friendly, PDF & Email

Kvinoja spada med zelo zdrava živila zaradi dobrih ogljikovih hidratov, bogatega vira beljakovin, vlaknin ter vitamina E in B6. Lahko jo uporabljamo kot dodatek juham, enolončnicam, lahko jo dodamo v solate, iz nje naredimo polpete, narastek, itd.
Danes pa naj bo kvinoja kot priloga, ki se odlično poda mnogim tako mesnim, kot brezmesnim jedem.

Kvinoja kot priloga

Pripomočki za kvinojo kot prilogo:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kvinojo kot prilogo:

Za 3 osebe:

  • 250 g kvinoje (1 enota)
  • 1,75 enote vode (ali jušne osnove)
  • 1 žlička zeliščnega masla
  • sol

Postopek za kvinojo kot prilogo:

Izbrano kvinojo pred kuhanjem vedno zelo dobro speremo pod tekočo vodo. S tem odplaknemo njeno naravno zaščito pred škodljivci, ki nato rahlo greni, če ni dobro sprana.

Kvinoja kot priloga

Kvinoja kot priloga

Dobro oprano kvinojo damo v posodo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Razmerje med kvinojo in tekočino je: 1 enota (merica) kvinoje = 1,75 enote (merice) vode ali za okus še bolje, jušne osnove.
Namesto jušne osnove lahko damo tudi vodo, v katero vmešamo 1 žličko domače začimbne mešanice.

Kvinoja kot priloga

Ko kvinoja zavre, zmanjšamo temperaturo kuhalne plošče skoraj na minimum in pustimo, da kvinoja čisto narahlo vre 15 minut. Po tem času jo odstavimo in pokrito pustimo stati še 5 minut.

Kvinoja kot priloga

Kvinoja kot priloga ne sme biti razkuhana, prav tako ne surovo hrustljava. Po teh 20. minutah bo ravno pravšnje trdote – le z vilicami jo moramo še razrahljati. Ter še ena majhna skrivnost, ki doda okusu piko na “i” – med rahljanjem kvinoje z vilico, dodamo le tej žličko zeliščnega masla, ki ga rahlo vmešamo.

Kvinoja kot priloga

Kvinoja kot priloga je lahko zamenjava za vse krompirjeve, testeninske in riževe priloge. Prav tako se odlično poda k večini mesnim in tudi brezmesnim jedem.
Lahko skuhamo vnaprej in hranimo v hladilniku tudi do par dni.

Kvinoja kot priloga

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor