Kremasta špinača kot zdrava priloga
Vsi vemo, kako zdrava je zelenjava, kajne? Pa vendarle je jemo bistveno premalo. Jaz osebno bi jo lahko jedla vsak dan, če bi bila na krožniku kremasta špinača, saj je to res zdrava (vsebuje ogromno železa) in še kako okusna priloga, ki je obenem dokaz, da je zdravo lahko tudi okusno in ni vedno ogabno, kot si mnogi mislijo. Tako pripravljena špinača prepriča še najtrši oreh, kot je bil moj fant, ki je sploh ni mogel okusiti, zdaj jo pa obožuje in poje do zadnje sledi. Seveda, zato jo pa Popaj tako rad je! 🙂
Pripomočki za kremasto špinačo:
- srednje velika kozica
- palični mešalnik
- posoda za mešanje špinače
- manjša kozica
- cedilo
- kuhalnica
Kremasta špinača – sestavine
Za 2 osebi:
- 200 g špinačnih listov
- 1 liter vode
- ena jušna žlica masla
- 1 čajna žlička gladke moke
- okrog 1 dl mleka (po potrebi lahko več ali manj)
- ščepec soli, popra in muškatnega oreščka
Postopek za pripravo kremaste špinače:
Špinačne liste najprej natančno operemo, tako da jih očistimo od zemlje.
V srednje veliki kozici zavremo vodo in v slani krop damo špinačo. Ogenj zmanjšamo in jo na zmerni temperaturi kuhamo le nekaj minutk – toliko, da ovene. Ne kuhamo je (pre)dolgo, saj s tem po nepotrebnem uničujemo vitamine in ostale koristne sestavine, ki jih vsebuje.
Nato jo dobro odcedimo.
Ko smo jo dobro odcedili, jo damo v posodo za mešanje in jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dobro je, če imamo oster palični mešalnik, saj je res moteče, če ostanejo drobne nitke, ki se jih pozneje okuša in motijo njeno teksturo ter ne nazadnje poslabšajo čudovit okus.
Nekateri jo samo nasekljajo, toda tako pripravljena špinača ima še vedno nitke, ki marsikoga motijo. Zato pazimo, da dobimo gladko teksturo.
Potem v manjši kozici raztopimo maslo.
Ko se je maslo raztopilo in doseglo visoko temperaturo, nanj dodamo moko in mešamo. Pazimo, da nam ne zagori. Delamo podobno kot pri pripravi bešamel omake.
Mešamo, dokler ne dobita maslo in moka prijetne zlato-rumene barve.
Nato damo v lonec pretlačeno špinačo, dodamo sol, poper, muškatni orešček in hitro premešamo.
Dolijemo mleko in spet hitro premešamo. Ne čakamo predolgo (le kakšno minutko), saj je treba špinačo čim krajše toplotno obdelovati.
Mleka dodamo po potrebi – toliko, da dobimo gladko in srednje tekočo zmes (ne sme biti kot juha, a tudi ne čisto gosta, nekaj vmes).
Kremasta špinača kot zdrava priloga, ki je obenem tudi odlična, je že pripravljena.
Zraven postrežemo meso, kot sem naredila jaz, npr. Mehke svinjske zrezke ali pa samo jajce na oko, če smo se odločili, da bi si ta dan privoščili raje vegetarijansko kosilo. Špinača in jajce na oko se tako lepo ujemata in tvorita tudi nasitno kombinacijo, da si jo kar omislite, če je še niste. Dober tek!