Kremasta špinača kot zdrava priloga
Print Friendly, PDF & Email

Vsi vemo, kako zdrava je zelenjava, kajne? Pa vendarle je jemo bistveno premalo. Jaz osebno bi jo lahko jedla vsak dan, če bi bila na krožniku kremasta špinača, saj je to res zdrava (vsebuje ogromno železa) in še kako okusna priloga, ki je obenem dokaz, da je zdravo lahko tudi okusno in ni vedno ogabno, kot si mnogi mislijo. Tako pripravljena špinača prepriča še najtrši oreh, kot je bil moj fant, ki je sploh ni mogel okusiti, zdaj jo pa obožuje in poje do zadnje sledi. Seveda, zato jo pa Popaj tako rad je! 🙂

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Pripomočki za kremasto špinačo:

  • srednje velika kozica
  • palični mešalnik
  • posoda za mešanje špinače
  • manjša kozica
  • cedilo
  • kuhalnica

Kremasta špinača – sestavine

Za 2 osebi:

  • 200 g špinačnih listov
  • 1 liter vode
  • ena jušna žlica masla
  • 1 čajna žlička gladke moke
  • okrog 1 dl mleka (po potrebi lahko več ali manj)
  • ščepec soli, popra in muškatnega oreščka

Postopek za pripravo kremaste špinače:

Špinačne liste najprej natančno operemo, tako da jih očistimo od zemlje.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

V srednje veliki kozici zavremo vodo in v slani krop damo špinačo. Ogenj zmanjšamo in jo na zmerni temperaturi kuhamo le nekaj minutk – toliko, da ovene. Ne kuhamo je (pre)dolgo, saj s tem po nepotrebnem uničujemo vitamine in ostale koristne sestavine, ki jih vsebuje.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Nato jo dobro odcedimo.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Ko smo jo dobro odcedili, jo damo v posodo za mešanje in jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dobro je, če imamo oster palični mešalnik, saj je res moteče, če ostanejo drobne nitke, ki se jih pozneje okuša in motijo njeno teksturo ter ne nazadnje poslabšajo čudovit okus.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Nekateri jo samo nasekljajo, toda tako pripravljena špinača ima še vedno nitke, ki marsikoga motijo. Zato pazimo, da dobimo gladko teksturo.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Potem v manjši kozici raztopimo maslo.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Ko se je maslo raztopilo in doseglo visoko temperaturo, nanj dodamo moko in mešamo. Pazimo, da nam ne zagori. Delamo podobno kot pri pripravi bešamel omake.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Mešamo, dokler ne dobita maslo in moka prijetne zlato-rumene barve.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Nato damo v lonec pretlačeno špinačo, dodamo sol, poper, muškatni orešček in hitro premešamo.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Dolijemo mleko in spet hitro premešamo. Ne čakamo predolgo (le kakšno minutko), saj je treba špinačo čim krajše toplotno obdelovati.
Kremasta špinača kot zdrava priloga

Mleka dodamo po potrebi – toliko, da dobimo gladko in srednje tekočo zmes (ne sme biti kot juha, a tudi ne čisto gosta, nekaj vmes).

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Kremasta špinača kot zdrava priloga, ki je obenem tudi odlična, je že pripravljena.

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Zraven postrežemo meso, kot sem naredila jaz, npr. Mehke svinjske zrezke ali pa samo jajce na oko, če smo se odločili, da bi si ta dan privoščili raje vegetarijansko kosilo. Špinača in jajce na oko se tako lepo ujemata in tvorita tudi nasitno kombinacijo, da si jo kar omislite, če je še niste. Dober tek!

Kremasta špinača kot zdrava priloga

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor