Kokosova sadna pena
Print Friendly, PDF & Email

Če kupite svež kokosov oreh in spijete kokosovo vodo, vam po stenah lupine ostane še kokosovo meso. Kaj storiti z njim? Sama običajno naredim kokosovo sadno peno, ki je zdrav obrok, lahko ga pripravimo za zajtrk, malico ali pa sladico. Pripravljen je hitro, iz svežih sestavin, brez veliko dodatkov.

Kokosova sadna pena1

Kokosova sadna pena – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • žlica
  • blender / namizni mešalnik
  • posoda za serviranje

Kokosova sadna pena – sestavine:

(za 3 osebe)

  • svež kokosov oreh – potrebujemo samo meso
  • en manjši mango ali katero drugo sadje po izbiri
  • eno in pol žlico nerafiniranega trsnega sladkorja ali katero drugo sladilo (agavin sirup, med …)
  • ščepec cimeta v prahu
  • tekočina po potrebi (izvirska voda, kokosova voda, sadni sok …)

Kokosova sadna pena – postopek:

Kokosov oreh razbijemo ali damo na pol. Pomagamo si lahko z mačeto ali sekiro, ali pa ga preprosto rahlo vržemo ali zgolj spustimo ob tla. Če nam prvič ne uspe, postopek ponovimo še enkrat do dvakrat 🙂 V primeru metanja ob tla, priporočam, da kokosov oreh prej postavimo v plastično vrečko, da se ne raztrešči po tleh in ne umaže.

Kokosova sadna pena2

Ko je kokosov oreh odprt, izrežemo kokosovo meso. Lahko si pomagamo s posebnim pripomočkom namenjenim prav temu, če pa ga nimamo, si pomagamo z nožem in z žlico.  Preverimo, da se kokosovega mesa ne drži delček lupine. Kokosovo meso stresemo v blender.

Dodamo cimet in sladilo po okusu. Če uporabljamo sladko sadje, sladilo sploh ni potrebno. Če uporabljamo nerafinirani trsni sladkor, ga moramo uporabiti nekoliko več, da bomo dosegli isto stopnjo sladkosti, kot z drugimi sladili. Upoštevajmo, da takšen sladkor s svojo barvo tudi spremeni končni videz pene.

Kokosova sadna pena4

Dodamo še sadje po izbiri. Tukaj so možnosti neomejene. Nekaj predlogov: mango, papaja, jagode, borovnice, medena melona …

Kokosova sadna pena3

Če je kokosovo meso debelejše in trše, lahko dodamo še nekaj tekočine. Bolj je kokosovo meso mehko in sočno, manj tekočine potrebuje. Lahko dodamo navadno vodo ali kokosovo vodo ali celo sadni sok ali limonin sok. Bolje, da sprva dodamo manjše količine in kasneje dodajamo po potrebi.

Kokosova sadna pena5

 

Vse sestavine zmešamo, blender pustimo delovati toliko časa, da nastane homogena gladka pena. Postrežemo v kozarec, posodico ali kar v polovico kokosovega oreha. Po želji okrasimo s koščkom svežega sadja.

Kokosova sadna pena1

Nasvet
Kokosovo meso je lahko različno, odvisno od starosti kokosovega oreha. Kadar je še zelo mehko, bolj prozorno in ga je ob steni le za nekaj milimetrov, običajno ni primerno za to sladico. Rahlo mehko in sočno je primerno, vendar bo dalo manj tipičnega okusa po kokosu. Sama za kokosovo sadno peno raje uporabim malo bolj trdo in debelo kokosovo meso. Če pa je preveč trdo, pa ni toliko sočno in morda ne bo dovolj razpadlo ostali bodo manjši koščki, odvisno tudi od moči in kvalitete blenderja.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor