Čušpajz
Čušpajz je zelenjavni obrok odličnega okusa. Priprava zelenjave na tak način v veliki meri ohrani vitamine in minerale, saj čušpajz pripravljamo iz sveže zelenjave, s počasnim kuhanjem in pri tem ohranimo večino dobrih lastnosti.
Čušpajz – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Čušpajz – sestavine
Za 5-6 oseb:
- 2 srednje veliki čebuli
- 4 korenčke
- 500 g stročjega fižola
- 4 paprike
- 8-10 krompirjev srednje velikosti
- 4 stroke česna
- 1 goveja kocka (ali domača čista goveja juha – 6 dl, v tem primeru vodo izpustite)
- 6 dl vode
- sol in poper
- vegeta (lahko tudi domača)
- olje
- 30 g masla
Čušpajz – postopek
V posodi za kuhanje segrejemo malo olja in dodamo narezano čebulo. Pražimo po nasvetu za praženje čebule. Med tem časom naribamo korenje, očistimo in narežemo vso zelenjavo na manjše kose. Najprej dodamo korenje in papriko. Pražimo vsaj 10 minut na tihem ognju.
Dodamo še maslo stročjega fižola in na kvadratke narezan krompir, pražimo naprej in občasno premešamo.
Posolimo, popopramo dodamo žlico vegete in na koncu še narezane stroke česna. Ponovno premešamo, dodamo 1 govejo kocko in 6 dl vode, če imamo domačo govejo juho, uporabimo samo to.
Ko voda zavre, kuhamo še 20 minut v pokriti posodi.
Čušpajz je pripravljen.Pazite le, da sestavine dodajate postopoma in pražite na tihem ognju.
Dober tek.