Brancin s paradižnikom
Si želite jesti ribo, ne pa kompliciranih receptov? Vzemite v roke najbolj priljubljeno slovensko ribo, se pravi brancina, in naredite brancina s paradižnikom. Ta recept je idealen za Vas, saj je res preprost in hiter. Brancin pa bo krasen, zelo okusen, prav njami najm!
Pripomočki za pripravo brancina s paradižnikom
- nož in dilca
- peč, pekač in peki papir
- alu-folia ali kuhinjska vrv
Sestavine pripravo brancina s paradižnikom
Za 4 osebe:
- 1,2 kg brancin
- 1 čebula
- 1 limona
- 5 malih paradižnikov
- šopek peteršilja
- 3 stroki česna
- vejica rožmarina
- 2 dl belega vina
- sol in poper
- olivno olje
Postopek priprave brancina s paradižnikom
Prvi korak je čiščenje ribe, ki ga lahko opravimo sami doma, saj ko to dvakrat sam narediš, ugotoviš, da ni tak bau bau, kot zgleda. Seveda pa lahko brez problemov v ribarnici kupimo že očiščeno ribo. V primeru, da ne dobite zadosti velikega brancina, lahko kupite 4 porcijske brancine, se pravi težke 300-400 g.
Brancinov trebuh nadevamo s česnovimi stroki, rožmarinom, soljo in poprom. Na pekač postavimo peki papir, ga naoljimo z olivnim oljem in nanj položimo nadevani brancin.
Vzamemo paradižnike in limono ter jih operemo, nato jih zrežemo na kolute. Čebulo olupimo in jo prav tako narežemo. Tudi peteršilj operemo in ga sesekljamo. Na brancina položimo rezine čebule in paradižnikov. Namesto navadnih paradižnikov lahko uporabimo 20-30 češnjevcev, ki jih le razpolovimo, okus bo v obeh primerih enkraten, češnjevci dodajo malo igrivosti celotni jedi. Polijemo s belim vinom.
Sedaj položimo še limonine rezine in sesekljan peteršilj na brancin ter vse skupaj prelijemo z nitjo olivnega olja.
Peki papir zapremo, ovijemo okrog brancina. Zavijemo ga še v alu-folio ali pa preprosto zavežemo s kuhinjsko vrvjo.
Pečemo v ogreti pečici pri 200 stopinjah Celzija približno 25 minut.
Ribo lahko postrežemo samostojno ali s krompirjem. Priporočam s krompirjem, ki ga skuhamo kar v olupku, nato zrežemo na večje kose ter obelimo z malo olivnega olja in sesekljanim peteršiljem. Zraven se prileže tudi kozarec belega vina.
Dober tek!