Božanske bučke
Moja najljubša poletna jed so božanske bučke. Ime so dobile ob prvem grižljaju, ko sem jih prvič jedla. Ja, to je hrana za Bogove z veliko začetnico. Ker so najboljše reči enostavne, je tudi priprava te jedi zelo enostavna.
Kaj potrebujemo za božanske bučke:
- žar ali štedilnik
- žar ploščo ali ponev
- lopatko za obračanje bučk
Sestavine za božanske bučke:
- bučke
- mocarela v malih kroglicah
- sol
- poper
- olivno olje
- limona
- med
- bazilika
Postopek priprave božanskih bučk:
Bučke na tanko olupite in jih narežite na kolobarje.
Vsaj za pet minut jih po vsaki strani popecite na žar plošči. V slabem vremenu jih lahko na olivnem olju popečete v teflonasti ponvi na štedilniku.
Pečene enakomerno razmestite po krožniku. Vmes dodajte male kroglice mocarele. Posolite, popoprajte, pokapajte z limoninim sokom, olivnim oljem in medom, najbolje akacijevim. Moj čebelar pravi, da se akacijev med najlepše poveže z limoninim sokom po okusu, s celotno jedjo pa po barvi. Če nimate akacijevega medu, uporabite pač tistega, ki imate, važno je, da je domač. Po vrhu natrgajte lističe bazilike.
Zraven jem polnozrnati kruh, s katerim brišem slastno omako, ki se pocedi na dno krožnika in vzdihujem od ugodja.