Alge kombu v marinadi
Print Friendly, PDF & Email

Azijci v prehrani precej uporabljajo alge, pri nas je ta precej okusna in zdrava hrana manj uporabljena. Alge vsebujejo veliko vlaknin in mineralov, imajo pa tudi veliko joda. Morda se alge nekaj več uporablja kot prehransko dopolnilo ali kot nori pri sušiju. Vendar so alge lahko tudi same okusna jed. Še zlasti alge kombu imajo polni okus, ki pa ne spominja nujno na morje. Kombu alge so zlasti dobre v marinadi ali poznane po kitajskem imenu 香辣海带丝. Priprava je enostavna in ne vzame veliko časa. Ponudimo jih kot eno izmed jedi ali kot solato. Jed je veganska. Za brezglutensko verzijo sojino omako nadomestite z tamarijem brez pšeničnih dodatkov.

alge-kombu-v-marinadi-7

Alge kombu v marinadi – pripomočki:

  • lonec
  • wok ali ponev
  • deska za rezanje
  • nož
  • kitajske palčke ali kuhalnica

Alge kombu v marinadi – sestavine:

Zadostuje za 3 osebe.

  • alge kombu, sveže ali posušene, približno en list 海带
  • sveži ingver – 4 cm
  • čili
  • česen 5 strokov
  • svetla sojina omaka
  • temni rižev kis
  • olje
  • sol
  • čilijevo olje (opcijsko)

Alge kombu v marinadi – postopek:

Če uporabljamo posušene alge, jih vzamemo iz vrečke in raztegnemo. Splahnemo jih pod vodo in jih namočimo v lonec z mlačno vodo. Tako jih lahko namakamo kakšno uro ali pa tudi celo noč. V vodo lahko dodamo malo soli, lahko pa tudi žličko kisa.

alge-kombu-v-marinadi-1-kopija

Alge bodo po namakanju postale bolj napihnjene in sijoče temno zelene barve. Splahnemo jih pod vodo. List narežemo na pol ali toliko, da ga lahko obvladujemo. Zvijemo ga v rolo, podobno kot štrukelj in rolo narežemo na približno 7 milimetrov široke trakce. Ponovimo s preostalim delom lista.

alge-kombu-v-marinadi-2-kopija

Na koncu moramo imeti trakove alg, podobne širokim rezancem.

alge-kombu-v-marinadi-3

Umijemo čili, olupimo česen in ingver.

alge-kombu-v-marinadi-4

Česen, ingver in čili narežemo na majhne koščke. V wok ali ponev dodamo olje, lahko je sezamovo, in prižgemo ogenj. Ko se olje segreje, da zadiši, nanj stresemo narezane čili, česen in čebulo. Ob zmernem ognju mešamo. Malo solimo, a ne preveč, saj je sojina omaka tudi slana.

alge-kombu-v-marinadi-5

Oo prijetno diši, olje pa dobi rdečkasto barvo, dodamo alge. Ob rahlem mešanju ali stresanju pazimo, da premešamo sestavine in da se nam nič ne prijema na dno posode. Dodamo sojino omako in pomešamo ali stresemo.

alge-kombu-v-marinadi-6

Alge se morajo pregreti in prepojiti s sestavinami. Ko se sojina omaka porazgubi, vlijemo temni rižev kis. Po želji lahko dodamo tudi čilijevo olje. Ponovno stresamo, počakamo, da nekaj kisa izpari in ugasnemo ogenj.  Poizkusimo jed, če ni dovolj aromatična, lahko dodamo še nekaj kisa.

Lahko postrežemo kot eno izmed toplih jedi in takoj serviramo na krožnik. Skupaj z ostalimi jedmi lahko ponudimo riž.

alge-kombu-v-marinadi-9

Če pa želimo, da se razvije polnejša aroma, pa jed iz posode preložimo v kozarec. Kozarec postavimo v hladilnik, kjer lahko čaka nekaj dni. Okus bo vedno bolj intenziven, saj bodo alge bolj marinirane. Preden postrežemo, vsebino kozarca premešamo. Lahko ponudimo tudi hladno, tako se še zlasti prileže v vročih dneh.

alge-kombu-v-marinadi-8

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor