Zdrave ovsene palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Palačinke so nedvomno ena tistih jedi, ki jih imamo zagotovo vsi radi. Poleg tega so pa še enostavne za pripravo. Par jajc, nekaj mleka in malo moke, s šcepom soli in sladkorjem, in smo že pripravljeni. Najbolše od vsega pa je, da jih lahko uživamo pri vsakem obroku – kot zgolj posladek po kosilu, namesto večerje ali zajtrka in navsezadnje tudi kot samostojno jed. Lahko so sladke, slane ali zdrave. Tudi slednje spadajo v kategorijo zdravih palačink.

Zdrave ovsene palačinke
Ovsene palačinke okrašene z listki mete in krhlji nektarine.

Zdrave ovsene palačinke- pripomočki:

  • kuhinjsko tehtnico
  • merilno posodo
  • električni mešalnik/metlico za stepanje
  • ponev
  • lopatka za obračanje
  • višjo posodo, v kateri zmešamo skupaj sestavine
  • kavni mlinček/blender

Zdrave ovsene palačinke- sestavine:

  • 40g ovsene moke
  • 1 jajce
  • Ščep soli
  • 0,5 dl lešnikovega mleka
  • Malo vode
  • Kakavovo/kokosovo maslo za pečenje

Za namaz:

  • Grški jogurt
  • Banana
  • Katerokoli sezonsko sadje

Zdrave ovsene palačinke – postopek:

Najprej ovsene kosmiče zmeljemo v moko. Pomagamo si s kavnim mlinčkom ali pa katerimkoli blenderjem, ki ga uporabljamo za mešanje smoothijev. Ko imamo iz kosmičev ovseno moko, jo dodamo k jajcu, mleku, nekaj vode in soli ter vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo homogeno zmes.

Testo je nekoliko gostejše kot pri standardnih palačinkah in če ga boste poskušali razredčiti z mlekom, vodo ali radensko, se bodo palačinke trgale in jih ne boste mogli obrniti. Ponev pristavimo na ogenj in vanjo nasekljamo kakavovo maslo, da se raztopi. Z zajemalko apliciramo zmes na vročo ponev ali pa direktno zlijemo iz posode.

Z obračanje ponve, testo razporedimo po celotni površini. Ker je masa gosta, se lahko zgodi, da ne bo stekla po celotni ponvi in palačinke ne bodo povsem lepe okrogle oblike, kot smo jih vajeni. Nič zato. Lahko nekaj mase še dodamo ali pa pustimo tako in bodo bolj abstraktne oblike. 🙂

Zdrave ovsene palačinke
Iz sestavin dobimo dve srednji veliki palačinki in eno manjšo.

Ko so pečene jih namažemo z grškim jogurtom in nanje zložimo na kolobarje narezano banano. Zložimo jih po svojih željah v rolo ali v trikot. Palačinke so super še z drugim sezonskim sadjem – jagode, borovnice, breskve, nektarine. Odlične so tudi z arašidovim maslom v kombinaciji z banano. Lahko pa posežemo po manj “zdravi” in standardni različici ter za namaz preprosto uporabimo marmelado, nutello ali limono s sladkorjem. Postrežemo tople.

Zdrave ovsene palačinke
V palačinke damo nadev in po želji okrasimo še z dodatnim sadjem

Nasvet
Če nimamo vseh sestavin, kot je lešnikovo mleko ali kakavovo maslo, to brez težav nadomestimo s sestavinami v hladilniku.

Palačinke so prav tako okusne z navadnim mlekom in pečene na rastlinskem olju. Obvezno pa jim je dodati malo vode v zmes, da se ne lomijo. Odlične so tudi, če mleko nadomestimo z mineralno vodo. Ovsene kosmiče pa se nam najbolj splača zmleti vnaprej, da nam jih ni potrebno vsakokrat znova.

Sestavine zadostujejo za dve palačinki in eno manjšo. Da jih dobimo več, samo povečamo sestavine še za enkrat oz odvisno koliko palačink želimo. Torej za 4-5 palačink potrebujemo 80g ovsene moke, 1dl tekočine …

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.9]

sunshine.madness

Študentka, ki svoj prosti čas rada preživlja pri peki sladic za najdražje ali pa na kavču z dobro knjigo v roki.

Dodaj odgovor