Palačinke v obliki čipkastih srčkov
Print Friendly, PDF & Email

Za posebno priložnost, kot je obletnica ali valentinovo, dragi ali dragemu pripravite palačinke v obliki čipkastih srčkov. Gre za zelo ljubke srčke, ki zgledajo, kot bi bili narejeni iz čipke, a jih lahko pojemo! Narejeni so iz mase za palačinke in s samo nekaj spretnosti bomo ljubljeno osebo presenetili s to čudovito sladico.

Pripomočki za palačinke v obliki čipkastih srčkov:

 • ponev
 • kuhinjski čopič
 • skleda
 • mešalnik ali metlica za mešanje
 • tehtnica
 • vrečka za živila
 • škarje

Sestavine za palačinke v obliki čipkastih srčkov:

 • 1 jajce
 • 185 g moke
 • 250 ml mleka
 • velik ščep soli
 • nekaj kapljic maščobe za ponev

Postopek za palačinke v obliki čipkastih srčkov:

Za palačinke v obliki čipkastih srčkov najprej pripravimo maso. Gre v bistvu za maso za palačinke, le da mora biti nekoliko bolj gosta. V skledo tako ubijemo jajce in dolijemo 250 ml mleka. Premešamo. Potem dodamo moko in sol. Najbolje je, da zdaj uporabimo električni mešalnik (seveda lahko že prej), da bo masa res dobro premešana in da v njej ne bo grudic moke.

V ponev kanemo nekaj kapljic maščobe in jo enakomerno razmažemo s kuhinjskim čopičem. Maso za palačinke v obliki čipkastih srčkov nadevamo v prozorno vrečko za živila. Vanjo damo le nekaj žlic naenkrat. Vrečkici odrežemo konico (naredimo majhno luknjico, ki jo po potrebi povečamo!), zgornji del pa zvijemo, da masa ne bo uhajala ven.

Potem se lotimo izdelave čipkastih srčkov. Ponev postavimo na štedilnik in nastavimo na srednjo temperaturo, da je ponev samo topla, ne vroča. Iz vrečke previdno začnemo stiskati maso. Hitro bomo dobili občutek, koliko je potrebno pritiskati, da iz nje teče ravno prav. Pogumno se lotimo oblikovanja srčkov. Nič hudega, če nam prvih nekaj ne uspe najbolje. 😉

Nasvet:

Za vajo in ideje, kako srčke okrasiti, da bo nastala lepa čipka, lahko prej vzorec skiciramo na papir.

Najprej “narišemo” obliko srčka, potem pa mu dodajamo poljubne elemente, da nastane čipkast vzorec. Pazimo le, da se vse drži skupaj. 😉 Ko vidimo, da je masa že nekoliko pečena, čipkast srček obrnemo, da se speče še na drugi strani.

Iz teh sestavin bomo lahko naredili zelo veliko srčkov, zato verjetno vse ne bomo porabili za srčke, ampak se lahko poigramo še z drugimi oblikami ali pripravimo šmorn.

Pri zabavni pripravi nenavadnih palačink nam lahko pomagajo tudi otroci. Opozorimo jih le, da se z vrečko ne smejo dotakniti tople ponve, saj bo na mestu dotika hitro nastala luknjica in masa jim bo začela uhajati iz vrečke.

Čipkaste srčke zlagamo na krožnik, za serviranje pa uporabimo krožnik temne barve, da bodo res prišli do izraza. Lahko jih posujemo s sladkorjem v prahu, zraven pa lahko ponudimo poljubno marmelado ali čokoladni namaz.

Pa dober tek, zabavno ustvarjanje in prijetno sladkanje! 😉

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor