Skutine palačinke
Malo posebne, manjše a debelejše skutine palačinke so odličen zajtrk, malica ali tudi večerja. Narejene so hitro in enostavno, postrežemo pa lahko tako tople kot hladne.
Zraven skutinih palačink lahko postrežemo tako maslo in med, kot raznovrstne marmelade. Lahko jih samo posujemo s sladkorjem ter zraven skuhamo kompot iz različnega sadja. Krasno pa se nanje podajo tudi raznovratni slani namazi.
Pripomočki za skutine palačinke:
- električni mešalnik
Sestavine za skutine palačinke:
Za 2 osebi:
- 150 g skute
- 30 g kisle smetane
- 70 g gladke moke
- 1 manjše jajce
- 1 ščepec pecilnega praška (1 g)
- 1 ščepec soli
- 1 vanin skladkor (8 g)
- 3 žlice olja za pečenje
Postopek za skutine palačinke:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Moka je lahko pšenična, pirina ali tudi katera druga. Bolj pomembno je, da je gladka moka, saj bodo palačinke le z njo res rahle.
Sestavine natehtamo, namerimo in z mešalnikom zmiksamo v enotno zmes. Mešamo na nizki hitrosti približno 2 minuti.
Dobiti moramo takšno srednje gosto zmes (ne sme biti trda zmes, pa tudi ne pretekoča), katero bomo lahko z žlico polagali v olje.
Sedaj v ponvi segrejemo olje in z žlico dajemo maso v olje. Pazimo, da oblikujemo takšne majhne palačinke, premera približno 6 do 8 centimetrov. To pomeni 1 jušna žlica naše mase.
Skutine palačinke pečemo približno 2 do 3 minute na vsaki strani, na srednji temperaturi.
Skutine palačinke lahko postrežemo tako tople, kot hladne. Z raznimi namazi, medom in maslom, marmeladami. Lahko tudi kar same s posutim sladkorjem ali kompotom iz raznovrstnega sadja.
Dober tek! 😊