Poširano jajce
Print Friendly, PDF & Email

Poširano jajce je kuhano jajce brez lupine s čudovito tekočim rumenjakom. Za zajtrk lepo tekne, ali pa kar tako za malico. Je bolj zdrav način priprave jajca in zelo okusen. Priprava ni težavna. 😀

posirano-jajce-3

Poširano jajce – pripomočki:

  • štedilnik
  • manjša kozica
  • žlica, žlička
  • lopatka za pobiranje cvrtja
  • manjša skledica
  • krožnik

Poširano jajce – sestavine:

  • poljubno število jajc
  • tekoča voda za kuhanje
  • 2 žlički kisa
  • sol, poper in začimbe po okusu

Poširano jajce – postopek:

V kozico zlijemo vodo, ki naj pokriva vsaj polovico višine kozice, oz. vsaj 7 cm. Štedilnik prižgemo, ter pustimo, da se voda greje, v vodo dodamo še kis in malo soli. V skledico razbijemo jajce, ampak previdno, rumenjak se ne sme predreti.

posirano-jajce-1

Ko je voda na meji vrenja, toliko, da še ne čisto vre, ampak že skoraj, primemo skledico z jajcem, ki jo potopimo v vodo za tretjino ter jajce počasi spustimo v vodo. Če uporabljamo stekleno skledico, jo prej malo pogrejemo s toplo tekočo vodo, da nam ta, ko jo bomo potopili v zelo vročo vodo, ne poči.

posirano-jajce

posirano-jajce-2

Jajce pustimo v vodi, da se kuha na nizkem ognju, 2,5-3 minute. Jajce bo sprva potonilo na dno, nato se bo počasi dvignilo. Če se, ko je zunanja plast beljaka že zakrknila, ne dvigne z dna, mu pomagamo z žlico, tako da ga rahlo dregnemo. Kuhano jajce, po pretečenem času, z lopatico za pobiranje cvrtja, previdno poberemo iz vode, ter ga odložimo na krožnik, ali pa ga serviramo na popečenem kruhu. Solimo in začinimo ga po okusu.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor