Nedeljski zajtrk – umešana jajčka s slanino
Umešana jajčka s slanino, postrežena na rezini polnozrnatega rženega kruha in svežim paradižnikom – ker se čez teden vedno mudi, si zjutraj za pripravo hrane ne vzamem prav dosti časa. Vedno kaj na hitro, samo da je in da mi da dovolj energije. Ob nedeljah je drugače. Malo dlje spim, zbudim se res spočita in prav zares lačna. Ob nedeljah si rada privoščim pravi nedeljski zajtrk.
Umešana jajčka s slanino – kaj potrebujem:
- ponev s prevleko proti prijemanju
- kuhalnica
- prijemalka za slanino (lahko tudi vilice)
- manjša skleda
- nož in rezalna deska
Umešana jajčka s slanino – sestavine:
Za 2 osebi:
- 4 jajca
- 4 do 6 rezin prekajene slanine
- 2 paradižnika
- nekaj stebelc svežega drobnjaka za okrasitev
- najljubši kruh – 2 rezini na osebo
- sol in poper
Umešana jajčka s slanino – priprava:
Paradižnika razrežemo na osmine, ju posolimo in enakomerno razporedimo na dve porciji. Stebelca drobnjaka na drobno sesekljamo.
V segreti ponvi brez dodatne maščobe na hitro popečemo rezine slanine, da se te nakodrajo. Potem jih prestavimo na krožnik. Medtem ko se slanina veselo kravžlja v ponvi, v manjši skledi zmešamo vsa štiri jajca in jim dodamo poper po okusu. Sol skoraj ni potrebna, saj je že slanina dovolj slana sama po sebi. Na maščobo, ki je ostala od pečenja slanine, zlijemo jajčno zmes, jo na hitro premešamo, da jajčka zakrknejo in poglavitni del našega zajtrka je pripravljen.
Jajčka postrežemo na rezini kruha (v mojem primeru rženega) in jih okrasimo z drobno sesekljanim svežim drobnjakom. Na “kupček” jajčk previdno položimo rezino ali dve slanine. Poleg postrežemo narezan paradižnik.
Če vam polnozrnati rženi kruh in svež drobnjak ne ugajata preveč (tako kot mojemu dragemu), si pravi nedeljski zajtrk postrezite tako, kot si res želite – s kosom ali dvema svojega najljubšega kruha.
Uživajte v nedeljskih zajtrkih s tistimi, ki so vam pri srcu. In ne pozabite … za dobro hrano si je treba vzeti čas, za dobro kuharijo pa potrebujete le ljubezen.
Dober tek!