Kraljevski zajtrk
Kako porabiti starejši kruh na odličen in enostaven način? Takole! Recept je primeren za pripravo sladkega zajtrka, lahko pa tudi za kakšen drug nesladkan ali slan obrok. Lahko je priloga juhi. Tudi otroci bodo radi jedli. Količina je primerna za 3-4 osebe.
Pripomočki za kraljevski zajtrk:
- palični mešalnik
- skodelica
- posoda
- večja ponev
- lesena kuhalnica
Sestavine za kraljevski zajtrk:
(za 3-4 osebe)
- 300 g starejšega kruha
- 2 dl mleka (odvisno kako suh je kruh)
- 2 jajci
- ščep soli
- 1 dl olja za cvrtje
- banana in med
Postopek:
Kruh narežemo na kocke (ali nadrobimo) in ga v posodi prelijemo z mlekom ter z rokami narahlo premešamo. Če je kruh preveč moker, ga pustimo stati nekaj časa.
Segrejemo večjo ponev. Nanjo vlijemo olje. Če je olje prevroče, ponev odstavimo z ognja.
V skodelici s paličnim mešalnikom (vilico) stepemo obe jajci , dodamo ščep soli in takoj prelijemo čez kruh in premešamo.
Tako maso damo takoj na segreto olje. Cvremo do zlato-rumene barve. Naj se nam ne mudi, da se jed ne zažge. Med cvrtjem ponev pokrijemo.
Ocvrt kruh damo na krožnik, dodamo narezano banano in prelijemo z medom. Po želji lahko namesto banane in medu jed posujemo s kristalnim sladkorjem ali sladkorjem v prahu.
Naj vam tekne!