Jajček za otroke
Print Friendly, PDF & Email

Kako pritegniti otroke k zajtrku/večerji? To je stalno vprašanje večine staršev, pa naj gre za majhne, malo večje ali že odrasle otroke. Odgovor so jajčki za otroke. Gre za zelo razširjeno in poznano jed (jajca na oko), pripravljeni na povsem enostaven, vendar zabaven način, ki bo majhne, nekaj let stare otroke očaral zaradi zanimivih oblik, nekoliko večji otroci se bodo zabavali kot pomočniki ali samostojni kuharji, že odrasle otroke pa bo zabavno postrežena jed spomnila na otroške dni. Ni potrebno, da smo kuharski mojstri, da lahko z jedjo očaramo, torej: lotimo se dela!

jajček za otroke

Za pripravo jajček za otroke potrebujemo:

  • večje modelčke za piškote (premer cca 7 – 10 cm) – uporabimo lahko tudi navaden kozarec, z odprtino podobnih dimenzij, ali z nožem izrežemo kvadratasto luknjo
  • dobro teflonsko ponev
  • večjo plastično lopatico, ki nebo popraskala ponve

Jajčki za otrokeSestavine za jajček za otroke:

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 4 jajca velikosti M
  • 4 večje toast kruhke (Olz hotel toast)
  • 1 žlička oljčnega olja
  • ščepec soli
  • po želji: sveže mlet poper popra, sladka ali pekoča paprika v prahu

Postopek priprave jajčka za otroke:

V sredino vsake rezine toast kruha vrežemo poljubno obliko. Odrezani kruh prihranimo, saj ga bomo postregli skupaj z jajcem.

jajček za otroke

Ponev segrejemo in jo namastimo z oljčnim oljem. Rezino kruha z »luknjo« v sredini položimo v ogreto ponev, jo malo zapečemo in obrnemo.

jajčki za otroke

Nato v sredino ubijemo jajce. Pazimo, da se rumenjak ne razlije. Jajce posolimo, po želji popramo in začinimo s papriko.

Jajčki za otroke

Pečemo na blagem ognju. Beljak med pečenjem večkrat zarežemo z lopatko, ter nekoliko »umaknemo«, da se še surov beljak prelije v zareze in se ves beljak enakomerno zapeče. Z lopatko jajce pri robu nekoliko privzdignemo in preverimo, ali je na spodnji strani primerno zapečeno. Pečeno jajce previdno prenesemo iz ponve na krožnik.

jajcek za otroke

Odrezano sredico po želji dodatno oblikujemo (recimo kvadrat razpolovimo v dva trikotnika, krog obrežemo v lunico in oko, iz rožice izrežemo še manjšo rožico…) ter zlato popečemo v ponvi ali toasterju. Oboje skupaj takoj postrežemo.

Nasvet
Ker je priprava resnično zelo enostavna in kratkotrajna, si lahko vzamemo nekaj več časa in se pozabavamo z izrezovanjem oblik iz kruha, kar bo še posebno v veselje majhnim otrokom, ki si bodo želeli pomagati. Jedi lahko po želji dodamo zelenjavno solato ali kuhano zelenjavno prilogo (če jed pripravljamo za večerjo), dodamo lahko tudi rezino popečene pancete ali pršuta, prav tako pa bo teknila tudi samostojno.

 

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor