Jajček z zelenjavo iz pečice
Jajca so ena takih jedi, ki si jih lahko pripravimo na ogromno različnih načinov – pečena, kuhana, umešana, poširana, naredimo omleto, … Včasih pa se morda naveličamo standardnega zajtrka in jajc, zaželimo si nekaj novega. Morda želimo presenetiti boljšo polovico z malo bolj specialno postrežbo pečenih jajc. 🙂
Jajček z zelenjavo iz pečice – pripomočki:
- pečica
- lesena deska
- keramični pekač za suffle ali katerikoli drugi
- ribežen
- nož za rezanje zelenjave
Jajček z zelenjavo iz pečice – sestavine:
- 1 jajce (če pripravljamo v pekaču za suffle)
- katerakoli zelenjava (bučke, paradižnik, čebula, paprika, …)
- sol
- začimbe (poper, začimbe za zelenjavo,…)
- sir
- olivno olje
Jajček z zelenjavo iz pečice – postopek:
Najprej predhodno ogrejemo pečico na 180°C. Nato se lotimo rezanja zelenjave. Katerakoli, ki jo imate v hladilniku bo super. Jaz sem uporabila malo čebule, bučke in papriko. Zelenjavo solimo in začinimo po lastnih željah. Sama sem uporabila mediteransko mešanico začimb.
Na zelenjavo naribamo sir (ali uporabimo kupljen riban sir). Keramično posodico za suffle na tanko namažemo z olivnim oljem in vanjo stresemo narezano zelenjavo, skupaj s sirom.
Na sredini naredimo malo prostora, kamor nato ubijemo jajce. Pazimo edino to, da se nam rumenjak ne razlije.
V ogreti pečici pečemo od 10-15min na 180°C. Pečeno je, ko jajce zakrkne in se rumenjak ne premika več, ko rahlo potresemo pekač. Če hočemo, da bo rumenjak “trdo kuhan” in se nam ne bo razlil, še za nekaj minut postavimo nazaj, da se po vrhu naredi neke vrste skorjica. Jed pojemo kar iz skodelice (pazimo, da se ne opečemo!) in zraven postrežemo popečen kruhek, toast.