Hruškove palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Morate jih poskusiti, saj so res božanske. Hruškove palačinke vam bodo mogoče vzele malce več časa za pripravo, kot navadne palačinke, a verjemite, da se bo trud izplačal, ko boste ugriznili v palačinko, v kateri se med seboj lepo prepletajo okusi hrušk, vanilje in kardamoma. Morda jih, tako kot jaz, pripravite med vikendom, ko imamo običajno malo več časa za kulinarična ustvarjanja.

Za hruškove palačinke potrebujete samo nekaj sestavin. Moje palačinke so pripravljene brez jajc in mlečnih izdelkov, saj jih pri nas ne uživamo, tako je spodnji recept primeren tudi za vse alergike na laktozo in jajca in seveda tudi vegane.  Vi pa, v kolikor lahko uživate kravje mleko in jajca maso za palačinke pripravite po svoje in uporabite omenjeni sestavini.
Če želite, si lahko čez hruške namažete tudi marmelado ali kakšen drug namaz.  Seveda vam v tem primeru priporočam hruškovo marmelado. Jaz sem jih jedla brez vsega, saj so mi takšne najbolj všeč, edino za dekoracijo sem jih posula z drobno mleto kokosovo moko. Poleg si lahko narežete tudi kakšen kos sveže hruške, ki bo vsekakor dopolnil obrok.

No sedaj pa hitro na delo, da bo res božanski in zelo nasiten zajtrk kmalu na mizi. 🙂

Pripomočki za hruškove palačinke:

  • posoda za mešanje
  • nož in deska
  • ponev (jaz sem uporabila ponev premera 20 cm)
  • zajemalka
  • lopatica za palačinke
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • metlica za mešanje
  • žlička in žlica
  • nekaj za izrezat peške iz hrušk (jaz sem uporabila kar model za šamrole, lahko modelček za piškote, nožek …)

Sestavine za hruškove palačinke

Za cca. 6 palačink oz. za 2 osebi:

  • 1 hruška
  • 200 ml pirine moke (100 g)
  • 310 ml ovsenega napitka
  • 1 žlica čičerikine moke
  • pol žličke vanilije v prahu
  • 1/3 žličke kardamoma
  • ščepec soli
  • 1 žlička vinskega kamna
  • kokosovo olje za peko ali drugo olje

Kako naredim hruškove palačinke

Najprej naredim maso za palačinke in to tako, da v posodi zmešam suhe sestavine, ki jim nato dodam ovsen napitek. Vse skupaj zmešam z metlico, masa ne sme biti pregosta. Maso pustim par minut, da počiva (cca. 10 minut).
Kot omenjeno v uvodu, lahko uporabite tudi navadno, kravje mleko, v kolikor ga uživate in seveda dodate tudi jajce, če želite.

Medtem, ko masa počiva, si pripravim hruško. Najprej jo seveda dobro umijem in obrišem. Hruško nato narežem na tanke kolobarje širine cca. 2 – 3 mm. najbolje bo, če z rezanjem začnete pri zadnjem koncu hruške in tako mušico kar odrežete, nato pa hruško narežete na kolobarje.

Hruški z nožkom ali kar z modelom za šamrole ali modelčkom za piškote odstranim sredico.

Na ponev dam malo kokosovega olja nato počakam, da se še malo segreje. Hruškovo rezino položim na sredino ponve. Z zajemalko zajamem maso za palačinke in jo previdno prelijem čez hruško in okoli. Hruško je potrebno kar dobro preliti z maso za palačinke, da se bo zapekla.

Palačinke naj se pečejo toliko časa, da se začnejo delati mehurčki na zgornji strani (cca. 2 – 3 minute), takrat je palačinka že skoraj pečena. Nato palačinko previdno obrnem z lopatico za palačinke. Palačinko pečem še kako minuto ali dve na drugi strani.

In zajtrk je na mizi. Jaz sem palačinke položila kar eno na drugo in jih postregla.

Mmmm, hruškove palačinke so res nasitne in zelo okusne. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 3.8]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor