Gobova omleta
Print Friendly, PDF & Email

To zelo okusno omleto lahko pripravimo kot krepak zajtrk ali odlično malico. Sama zaradi pomanjkanja časa takšno gobovo omleto pripravim kar za kosilo. Je odličnega okusa, brez težav jo bodo pripravili tudi tisti, ki nimajo izkušenj v kuhanju. Tudi časa za pripravo nam ne vzame veliko, potrebujete namreč zgolj okoli 20 minut in okusen in nasiten obrok je že na mizi.

Pripomočki za izdelavo gobove omlete :

  • večja ponev s pokrovom
  • posoda za mešanje jajc in kisle smetane
  • metlica za mešanje
  • lopatka za obračanje
  • velika jušna žlica
  • kuhalnica
  • električni štedilnik
  • nož in deska za rezanje

Sestavine za izdelavo gobove omlete

Za 2 osebi:

  • 3 jajca
  • 1 velika jušna žlica kisle smetane
  • 1 žlica origana
  • 70 g masla
  • 150 g narezanih šampinjonov (ali drugih gob)
  • 150 g sira (edamec ali gauda)
  • sol in poper po okusu

Postopek za pripravo gobove omlete:

Vzamemo ponev in jo postavimo na štedilnik ter na srednje močnem ognju raztopimo maslo.

V raztopljeno maslo damo gobe, šampinjone, ki smo jih pred tem očistili in narezali. Vzamemo kuhalnico ter večkrat premešamo in pražimo šampinjone okoli 7 minut.

Med tem časom v posodo razbijemo 3 jajca in jim dodamo eno žlico kisle smetane ter s pomočjo metlice ti dve sestavini lepo združimo.

Nato pražene gobe s kuhalnico pomaknemo na eno stran (polovico) ponve. Takoj za tem v ponev vlijemo razžvrkljana jajca s kislo smetano. Solimo ter popramo po okusu in potrosimo 1 žlico origana po celotni površini omlete ter na nižji temperaturi pečemo okoli 3 minutke, da se spodnji del zapeče.

Sedaj  vzamemo sir in ga narežemo na večje podolgovate kose, ki  jih enakomerno razdelimo po omleti. Ponev sedaj pokrijemo s pokrovko in na nižjem ognju pečemo še okoli 5 minut.

Po poteku tega časa odstranimo pokrov in s pomočjo lopatke nekoliko dvignemo tisto stran omlete, ki je ‘jajčna” in jo prepognemo na polovico čez del na katerem so gobe. Omleto ponovno pokrijemo s pokrovom in pečemo še 3- 5 minut.

Po poteku tega časa omleto odstranimo z ognja, serviramo in postrežemo.

Kot prilogo po želji in lastni izbiri lahko gobovi omleti dodamo kisle kumare ali paprike ter majonezo ali tatarsko omako ali kaj tretjega.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 3.7]

Dodaj odgovor