Domača kokosova granola z brusnicami
Granola ali “sodobni” muesliji kot jih imenujejo nekateri, je še najbolj znana v Ameriki. Gre za, s suhim sadjem in oreščki, obogatene ovsene kosmiče. In najboljše od vsega je, da si jo lahko naredimo po lastnih željah in okusu. Kupljeni imajo poleg veliko sladkorja, vedno tudi kakšno stvar, ki nam ne ugaja najbolj in bi jo izločili, če bi lahko. Uporabimo jo lahko za zajtrk v toplem mleku, (grškem) jogurtu, z njo okrasimo najrazličnejše smutije ali pa si jo privoščimo kar z žlico iz posode. 🙂
Domača kokosova granola z brusnicami – pripomočki:
- lonček za čaj
- večja skleda
- lopatka
- pekač
- peki papir
- lesena deska
- nož
Domača kokosova granola z brusnicami – sestavine:
- 2 lončka polnozrnatih ovsenih kosmičev
- 1 lonček oreškov
- 1,5 lončka kokosovega čipsa
- 1,5 lončka brusnic
- 4 jušne žlice chia semen
- 4 jušne žlice zmletih lanenih semen
- 4 jušne žlice kokosove moke
- 4 jušne žlice medu
- 4 jušne žlice olivnega olja
Domača kokosova granola z brusnicami – postopek:
Vzamemo katerikoli lonček za čaj – večji kot je, več granole bomo naredili (moj lonček drži okoli 280ml). V skledo stresemo 2 lončka ovsenih kosmičev. Lahko uporabimo ovsene, pirine, ječmenove, ržene ali kombinacijo vseh. V kosmiče vmešamo oreščke (moji bili mandlji, brazilski in indijski oreščki, lešniki), ki jih nasekljamo na manjše koščke.
Dodamo kokosov čips, kokosovo moko, chia in lanena semena.
Vse skupaj zmešamo skupaj z medom in olivnim oljem. Če imamo, lahko namesto olivnega uporabimo kokosovo olje ali od kokosovega mleka odvzamemo maščobo (vodo uporabimo za kaj drugega) … Opcij je definitivno veliko.
Na pekač, obložen s peki papirjem, stresemo granolo. Razporedimo jo po celotnem pekaču, da se bo lepo zapekla.
V predhodno ogreto pečico na 150 °C denemo pekač in pečemo 7 – 10 minut, nato vzamemo granolo ven in jo z lopatko premešamo, da se nam bo zapekla iz vseh strani. Enak postopek še dvakrat ponovimo.
Torej jo pečemo okoli 30 minut. Ko jo tretjič mešamo, zraven dodamo še brusnice, ki smo jih na začetku izpustili.
Granola je pečena, ko je zlatorjave barve. Pustimo, da se nam v pekaču ohladi in jo do uporabe hranimo v stekleni/plastični posodi.
Dober tek!