Domača kokosova granola z brusnicami
Print Friendly, PDF & Email

Granola ali “sodobni” muesliji kot jih imenujejo nekateri, je še najbolj znana v Ameriki. Gre za, s suhim sadjem in oreščki, obogatene ovsene kosmiče. In najboljše od vsega je, da si jo lahko naredimo po lastnih željah in okusu. Kupljeni imajo poleg veliko sladkorja, vedno tudi kakšno stvar, ki nam ne ugaja najbolj in bi jo izločili, če bi lahko. Uporabimo jo lahko za zajtrk v toplem mleku, (grškem) jogurtu, z njo okrasimo najrazličnejše smutije ali pa si jo privoščimo kar z žlico iz posode. 🙂

Domača kokosova granola z brusnicami 5

Domača kokosova granola z brusnicami – pripomočki:

  • lonček za čaj
  • večja skleda
  • lopatka
  • pekač
  • peki papir
  • lesena deska
  • nož

Domača kokosova granola z brusnicami – sestavine:

  • 2 lončka polnozrnatih ovsenih kosmičev
  • 1 lonček oreškov
  • 1,5 lončka kokosovega čipsa
  • 1,5 lončka brusnic
  • 4 jušne žlice chia semen
  • 4 jušne žlice zmletih lanenih semen
  • 4 jušne žlice kokosove moke
  • 4 jušne žlice medu
  • 4 jušne žlice olivnega olja

Domača kokosova granola z brusnicami – postopek:

Vzamemo katerikoli lonček za čaj – večji kot je, več granole bomo naredili (moj lonček drži okoli 280ml). V skledo stresemo 2 lončka ovsenih kosmičev. Lahko uporabimo ovsene, pirine, ječmenove, ržene ali kombinacijo vseh. V kosmiče vmešamo oreščke (moji bili mandlji, brazilski in indijski oreščki, lešniki), ki jih nasekljamo na manjše koščke.

Domača kokosova granola z brusnicami 2

Dodamo kokosov čips, kokosovo moko, chia in lanena semena.

Domača kokosova granola z brusnicami 3

Vse skupaj zmešamo skupaj z medom in olivnim oljem. Če imamo, lahko namesto olivnega uporabimo kokosovo olje ali od kokosovega mleka odvzamemo maščobo (vodo uporabimo za kaj drugega) … Opcij je definitivno veliko.

Domača kokosova granola z brusnicami 4

Na pekač, obložen s peki papirjem, stresemo granolo. Razporedimo jo po celotnem pekaču, da se bo lepo zapekla.

Domača kokosova granola z brusnicami 7

V predhodno ogreto pečico na 150 °C denemo pekač in pečemo 7 – 10 minut, nato vzamemo granolo ven in jo z lopatko premešamo, da se nam bo zapekla iz vseh strani. Enak postopek še dvakrat ponovimo.

Torej jo pečemo okoli 30 minut. Ko jo tretjič mešamo, zraven dodamo še brusnice, ki smo jih na začetku izpustili.

Granola je pečena, ko je zlatorjave barve. Pustimo, da se nam v pekaču ohladi in jo do uporabe hranimo v stekleni/plastični posodi.

Nasvet
Edina težavna stvar granole je, da se zna prav hitro zažgati. Zato je najboljše, če se ves čas med pečenjem sučemo po kuhinji in okoli pečice. Če se nam zdi, da se prehitro preveč peče, temperaturo zmanjšamo, pečemo manj časa.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

sunshine.madness

Študentka, ki svoj prosti čas rada preživlja pri peki sladic za najdražje ali pa na kavču z dobro knjigo v roki.

Dodaj odgovor