Vražja jajčka
Print Friendly, PDF & Email

Vražja ali hudičeva jajčka so okusen prigrizek, ob katerih se marsikomu nariše nasmeh na obrazu. Ker je priprava precej hitra, so popolna za hiter prigrizek. Priprava pa tudi ni težavna. 🙂

Vražja jajčka – pripomočki:

  • kuhinjski štedilnik
  • manjša kozica ali lonec
  • vilice
  • žlička
  • jušna žlica
  • dresirna vrečka z nastavkom
  • krožnik
  • oster nož
  • deska za rezanje
  • skledica

Vražja jajčka – sestavine

Za 10 vražjih jajčk

  • 5 srednje velikih jajc
  • ščep soli
  • ščepec popra
  • ščep rdeče paprike v prahu (lahko tudi dimljene)
  • žlička gorčice
  • 2 žlički kisle smetane
  • žlička majoneze
  • 2 jušni žlici sladke smetane
  • ostale začimbe po okusu in želji
  • voda za kuhanje jajc + 1 žlička soli

Za okrasitev:

  • sezam, peteršilj, drobnjak ali drugo po želji in okusu

Vražja jajčka – postopek:

Jajca pred pripravo cca. 1 uro pustimo na sobni temperaturi, če jih hranimo v hladilniku. Tako se potem izognemo morebitnim razpokam, med kuhanjem. Pripravimo manjšo kozico, v katero denemo jajca, pazimo, da jih ne počimo. Čez jajca prelijemo mlačno vodo. Poskrbimo, da so jajca dobro prekrita z vodo, vsaj 1 cm.

Kozico postavimo na štedilnik, v vodo dodamo žličko soli, da se bodo naša jajca lažje lupila, ko bodo kuhana. Počakamo, da voda prične vreti, ogenj za tretjino znižamo in jajca kuhamo 8-10 minut. Toliko, da bodo trdo kuhana.

Ko so jajca kuhana, vodo previdno odlijemo in v kozico prilijemo hladno vodo, pustimo jih stati 5 minut, da se nekoliko ohladijo. Tako jim bomo lažje odstranili lupino. Jajca previdno olupimo, pazimo, da beljaka ne poškodujemo preveč.

Namig avtorice
Jajca naj ne bodo preveč sveža, ker se nam ne bodo lepo lupila. Priporočam cca. 4 dni stara jajca.

Ko smo olupili vsa jajca, jih z ostrim nožem, previdno po dolge prerežemo na polovice.

Nato v skledico, prav tako previdno, odstranimo vse polovičke rumenjakov. Beljake odlagamo na krožnik ali kuhinjsko krpo.

Rumenjake z vilicami, najprej nekoliko pretlačimo, nato jim dodamo sol, poper, papriko v prahu, gorčico, kislo smetano, majonezo in sladko smetano. Dodamo lahko tudi ostale začimbe, po okusu. Z vilicami vse skupaj dobro premešamo, da razbijemo čim več grudic. Dobili bomo okusen rumenjakov nadev.

Nadev nato napolnimo v dresirno vrečko, in ga brizgamo v beljakove polovičke. Polnimo jih nekoliko čez rob, drugače nam bo nadev ostajal. Okrasimo po želji (posujemo s sezamom, nasekljanim peteršiljem, drobnjakom …).

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor