Trdi sir
Print Friendly, PDF & Email

Siri so izredno priljubljeni v kulinarki in njihova upraba nam omogoča neskončno paleto. So nepogrešljivi spremljevalci pri vseh vrst narezkov, v raznih omakah, v solatah,  seveda ne smemo pozabiti, da brez sira ni niti prave pice,  pa dodamo ga v rižote, razne zloženke in še in še, možnosti so neomejene.

Trdi sir, katerega lahko dodamo v sendviče, k narezku, na pico ali pa si ga privoščimo kar tako, lahko naredimo tudi doma, čeprav nimamo mlekarne in sirarne. Seveda ne bo popolnoma enak, bo pa zelo dober in predvsem domač, pripravljen iz preverjenih sestavin.

trdi sir

 

Trdi sir – pripomočki:

  • gaza ali tanka servieta iz blaga

Trdi sir – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 250 g trdega sira. Količine poljubno spremenimo.

  • 500 ml mleka
  • 500 g skute
  • 50 g masla
  • 7 g soli
  • 2 g sode bikarbone

Trdi sir – postopek:

Ker želimo res povsem domači in neoporečen izdelek trdega sira, priporočam da nabavimo domače mleko in domačo skuto.

V lonec damo skuto in mleko ter pristavimo na ogenj, srednje temperature.

trdi sir

Med kuhanjem mleka in skute ves čas mešamo. Ko zavre, bomo opazili, da se je v loncu ločila sirotka in nastali so kosmiči skute.  Par minut še kuhamo in mešamo, nato lonec odstavimo in ga 5 minut pustimo počivati.

trdi sir

Pripravimo cedilo, katerega obložimo z gazo ali tanko kuhinjsko servieto in vsebino predcedimo. Sirotko ulovimo, jo ohladimo in shranimo v hladilnik ter jo uporabimo v kulinariki.

Če želimo pospešiti odcejanje, si lahko pomagamo tako, da sveženj v gazi dodatno stisnemo ročno.

trdi sir

 

Nato poiščemo večji in manjši lonec in sicer tako, da manjši lonec paše na večjega, ker sedaj bomo kuhali na pari. V lonec damo skuto, maslo, sol in sodo bikarbono. V spodnji lonec nalijemo vodo, vendar pazimo, da se dno zgornjega lonca ne bo dotikalo vode.

trdi sir

Voda v spodnjem loncu naj vre, mi pa med tem sestavine ves čas mešamo. Trudimo se, da razbijemo čim več grudic skute. Najprej sem to počela z lopatko in ugotovila, da je žilca boljši pripomoček.

trdi sir

Ob nenehnem mešanju bomo zaznali kako se konsistenca skute spreminja v lepljivo snov, sir. Ko dosežemo takšno stanje, kuhanje nadaljujemo še par minut, da bo zmes čimbolj gladka.

trdi sir

Sedaj še vroč in mehak sir predenemo v posodico, katero si pripravimo že na začetku. Idealen je silikonski model, ker strjeni sir lepo pade iz njega. Vendar jaz nimam tako majhne silikonske posodice, zato sem uporabila keramično, katero sem predhodno rahlo naoljila. Še vroč sir poravnamo v posodico in rahlo stisnemo navzdol, da se enakomerno zapolni.

trdi sir

Sedaj damo sir na hladno, najbolje v hladilnik.

Naslednji dan si ga lahko že privoščimo. Sir bo zelo trd in se bo lepo rezal na tanke rezine.

Dober tek!

 

trdi sir

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor