Telečji zrezki v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Teletina je meso, ki je mehkejše od drugih vrst mesa. Ker pa je teletina tudi lažje prebavljiva, jo lahko uživajo bolniki in ljudje, ki imajo želodčne težave. Teletina vsebuje poleg beljakovin tudi cink, vitamin B in niacin. Priporočljivo je, da se občasno znajde na našem jedilniku v katerikoli obliki. Jaz sem pripravila telečje zrezke v omaki, kot prilogo pa sem ponudila popečen pire krompir. Telečji zrezki v omaki

Telečji zrezki v omaki – pripomočki

  • podlaga za tolčenje zrezkov
  • tolkač za meso
  • posoda
  • nož

Telečji zrezki v omaki – sestavine

Za 4 osebe

  • 6 telečjih zrezkov (skupaj cca 800 g)
  • 1,5 majhna žlička soli
  • 2 veliki žlici olivnega olja
  • 2 veliki žlici rastlinskega olja
  • ščepec popra
  • 1,5 dl mlačne vode
  • 1 malo večji krompir
  • 2 veliki žlici moke
  • gorčica
  • 1 srednje velika čebula
  • 3 stroki česna

Telečji zrezki v omaki – postopek

Najprej potolčemo zrezke, posebej na mestih, kjer so mogoče malo bolj debeli.

Telečji zrezki

Z obeh strani jih malo posolimo, popopramo in po eni strani narahlo pomokamo.

Telećčji zrezki v omaki

Zrezke obrnemo in jih po drugi strani namažemo z majhno količino gorčice.

Telečji zrezki v omaki

V posodi segrejemo olje in zrezke popečemo na vročem olju. Najprej jih pečemo na pomokani strani cca 5 minut in nato še na drugi strani ravno toliko časa.

Telečji zrezki v omaki

Med tem časom nasekljamo čebulo in olupimo česen. Stroke česna prerežemo na polovico.

Telečji zrezek v omaki

Popečene zrezke prestavimo v drugo posodo. V posodo, v kateri smo popekli zrezke, stresemo nasekljano čebulo in polovičke česna. Pražimo nekaj časa, da se čebula rahlo obarva in razpusti, česen pa toliko zmehča, da ga z vilico lahko zdrobimo.

Telečji zrezki v omaki

Popraženo čebulo in česen zalijemo z mlačno vodo.

Telečji zrezki v omaki

V omako, ki je nastala damo zrezke ter dodamo na kocke narezan krompir, s katerim kasneje zgostimo omako. Posodo pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo 45 minut oz. tako dolgo, da se zrezki zmehčajo.

Telečji zrezki v omaki

Ko so zrezki mehki (ko jih zlahka prebodemo z vilico), jih ponovno vzamemo iz posode in s paličnim mešalnikom pretlačimo vsebino omake.

Telečji zrezki v omaki

Dobimo gosto omako. V kolikor bi želeli imeti  omako še gostejšo, dodamo v vodi razžvrkljano žlico moke.

Telečji zrezki v omaki

V omako položimo zrezke, vse skupaj še malo “pokuhamo” …

Telečji zrezki v omaki

… in postrežemo. K telečjim zrezkom v omaki se odlično poda popečen pire krompir.

Telečji zrezki v omakiDober tek!

Ocena:
Skupaj: 83 Povprečno: 4.2]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor