Telečji zrezki v omaki
Teletina je meso, ki je mehkejše od drugih vrst mesa. Ker pa je teletina tudi lažje prebavljiva, jo lahko uživajo bolniki in ljudje, ki imajo želodčne težave. Teletina vsebuje poleg beljakovin tudi cink, vitamin B in niacin. Priporočljivo je, da se občasno znajde na našem jedilniku v katerikoli obliki. Jaz sem pripravila telečje zrezke v omaki, kot prilogo pa sem ponudila popečen pire krompir.
Telečji zrezki v omaki – pripomočki
- podlaga za tolčenje zrezkov
- tolkač za meso
- posoda
- nož
Telečji zrezki v omaki – sestavine
Za 4 osebe
- 6 telečjih zrezkov (skupaj cca 800 g)
- 1,5 majhna žlička soli
- 2 veliki žlici olivnega olja
- 2 veliki žlici rastlinskega olja
- ščepec popra
- 1,5 dl mlačne vode
- 1 malo večji krompir
- 2 veliki žlici moke
- gorčica
- 1 srednje velika čebula
- 3 stroki česna
Telečji zrezki v omaki – postopek
Najprej potolčemo zrezke, posebej na mestih, kjer so mogoče malo bolj debeli.
Z obeh strani jih malo posolimo, popopramo in po eni strani narahlo pomokamo.
Zrezke obrnemo in jih po drugi strani namažemo z majhno količino gorčice.
V posodi segrejemo olje in zrezke popečemo na vročem olju. Najprej jih pečemo na pomokani strani cca 5 minut in nato še na drugi strani ravno toliko časa.
Med tem časom nasekljamo čebulo in olupimo česen. Stroke česna prerežemo na polovico.
Popečene zrezke prestavimo v drugo posodo. V posodo, v kateri smo popekli zrezke, stresemo nasekljano čebulo in polovičke česna. Pražimo nekaj časa, da se čebula rahlo obarva in razpusti, česen pa toliko zmehča, da ga z vilico lahko zdrobimo.
Popraženo čebulo in česen zalijemo z mlačno vodo.
V omako, ki je nastala damo zrezke ter dodamo na kocke narezan krompir, s katerim kasneje zgostimo omako. Posodo pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo 45 minut oz. tako dolgo, da se zrezki zmehčajo.
Ko so zrezki mehki (ko jih zlahka prebodemo z vilico), jih ponovno vzamemo iz posode in s paličnim mešalnikom pretlačimo vsebino omake.
Dobimo gosto omako. V kolikor bi želeli imeti omako še gostejšo, dodamo v vodi razžvrkljano žlico moke.
V omako položimo zrezke, vse skupaj še malo “pokuhamo” …
… in postrežemo. K telečjim zrezkom v omaki se odlično poda popečen pire krompir.