Kotleti s šampinjoni in smetano
Kotleti, ki so pripravljeni s šampinjoni in smetano, so mehki in sočni, njihov okus pa je prav poseben. Skupaj s prilogo, ki jo izberemo po svojem okusu (Popečen pire krompir, Ocvrte gresove kroglice), so tako pripravljeni kotleti dobro in nasitno kosilo ali pa tudi večerja. Seveda pa se zraven prileže tudi osvežilna solata.
Kotleti s šampinjoni in smetano – pripomočki
- posoda za kuhanje
- ponev
- nož
- deska za rezanje
- štedilnik
Kotleti s šampinjoni in smetano – sestavine
Za 5 oseb
- 5 kotletov (svinjina)
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici sončničnega olja
- 2 žlički soli (oz. po okusu)
- ščepec popra
- ščepec muškatnega oreščka
- 1 srednje velika čebula
- 3 stroki česna
- 3 žlice moke
- 2 dcl smetane za kuhanje
- 200 g šampinjonov iz slanice
- 1 dcl vode
Kotleti s šampinjoni in smetano – postopek
V posodi segrejemo olivno olje in sončnično olje. Kotlete posolimo, popopramo in po eni strani pomokamo.
Kotlete z obeh strani zlato rumeno zapečemo, najprej jih popečemo po tisti strani, katero smo pomokali.
Med tem časom nasekljamo čebulo in česen. Popečene kotlete poberemo v ponev, katero smo predhodno segreli in jih pustimo na toplem. V posodi, iz katere smo pobrali kotlete, prepražimo čebulo in česen.
Ko se čebula rahlo obarva, položimo kotlete nazaj v posodo in na pol pokrite dušimo cca 15 minut na eni strani in 15 minut na drugi strani, skupno torej 30 minut.
Po 30 minutah dušenja, kotlete zopet poberemo v segreto ponev in v posodi, kjer smo dušili kotlete, prepražimo odcejene šampinjone. Pražimo jih približno 5 minut.
Po šampinjonih posujemo moko (če želimo bolj gosto omako, damo 2 veliki žlici), dolijemo vodo, smetano, še malo posolimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Vse skupaj premešamo in še malo pokuhamo.
V omako vložimo kotlete in kuhamo še približno 20 minut oz. tako dolgo, da kotleti postanejo mehki (z vilico jih zlahka prebodemo). Med kuho jih enkrat obrnemo.
Tako, če smo med pripravo kotletov poskrbeli tudi za prilogo in solato, je kosilo pripravljeno. Pa dober tek!