Kotleti s šampinjoni in smetano
Print Friendly, PDF & Email

Kotleti, ki so pripravljeni s šampinjoni in smetano, so mehki in sočni, njihov okus pa je prav poseben. Skupaj s prilogo, ki jo izberemo po svojem okusu (Popečen pire krompirOcvrte gresove kroglice), so tako pripravljeni kotleti dobro in nasitno kosilo ali pa tudi večerja. Seveda pa se zraven prileže tudi osvežilna solata.

kotleti s sampinjoni in smetano

Kotleti s šampinjoni in smetano – pripomočki

  • posoda za kuhanje
  • ponev
  • nož
  • deska za rezanje
  • štedilnik

Kotleti s šampinjoni in smetano – sestavine

Za 5 oseb

  • 5 kotletov (svinjina)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 2 žlički soli (oz. po okusu)
  • ščepec popra
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 1 srednje velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice moke
  • 2 dcl smetane za kuhanje
  • 200 g šampinjonov iz slanice
  • 1 dcl vode

Kotleti s šampinjoni in smetano – postopek

V posodi segrejemo olivno olje in sončnično olje. Kotlete posolimo, popopramo in po eni strani pomokamo.

kotleti s sampinjoni in smetano

Kotlete z obeh strani zlato rumeno zapečemo, najprej jih popečemo po tisti strani, katero smo pomokali.

kotleti s sampinjoni in smetano

Med tem časom nasekljamo čebulo in česen. Popečene kotlete poberemo v ponev, katero smo predhodno segreli in jih pustimo na toplem. V posodi, iz katere smo pobrali kotlete, prepražimo čebulo in česen.

kotleti s sampinjoni in smetano

Ko se čebula rahlo obarva, položimo kotlete nazaj v posodo in na pol pokrite dušimo cca 15 minut na eni strani in 15 minut na drugi strani, skupno torej 30 minut.

kotleti s sampinjoni in smetano

Po 30 minutah dušenja, kotlete zopet poberemo v segreto ponev in v posodi, kjer smo dušili kotlete, prepražimo odcejene šampinjone. Pražimo jih približno 5 minut.

kotleti s sampinjoni in smetano

Po šampinjonih posujemo moko (če želimo bolj gosto omako, damo 2 veliki žlici), dolijemo vodo, smetano, še malo posolimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Vse skupaj premešamo in še malo pokuhamo.

kotleti s sampinjoni in smetano

V omako vložimo kotlete in kuhamo še približno 20 minut oz. tako dolgo, da kotleti postanejo mehki (z vilico jih zlahka prebodemo). Med kuho jih enkrat obrnemo.

kotleti s sampinjoni in smetano

Tako, če smo med pripravo kotletov poskrbeli tudi za prilogo in solato, je kosilo pripravljeno. Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor