Telečji zvitki
Telečji zvitki so primerni za kosilo ali pa tudi večerjo. Okus pršuta in sira, še posebej pa žajblja je čudovita kombinacija, ki zadovolji naš želodček in brbončice. Zraven kot prilogo lahko ponudimo testenine, cmoke ali pa enostavno kruh ter seveda solato. Okus je izvrsten!
Telečji zvitki – pripomočki
- podlaga (deska) za tolčenje zrezkov
- kladivo za meso
- posoda
- štedilnik
- nož
- 12 zobotrebcev ali jedilna nitka
Telečji zvitki – sestavine
za 4 – 5 oseb
- 6 telečjih zrezkov
- 6 rezin pršuta
- 6 rezin sira (Edamec)
- 1,5 dcl suhega belega vina
- 1,5 dcl smetane za kuhanje
- 3 velike žlice olivnega olja
- 1 majhna žlička soli
- ščepec popra
- 1 strok česna
- 10 lističev suhega ali svežega žajblja
Telečji zvitki – postopek
Zrezke najprej potolčemo na podlagi (deski). Preko zrezka položimo pvc folijo ali vrečko, da preprečimo cefranje zrezka.
Zrezke posolimo in popopramo po obeh straneh. Pri količini soli bodimo previdni, raje solimo malo manj, saj je pršut slan in se pri kuhi sol sprosti. Nato na zrezek položimo rezino pršuta in rezino sira (poljubne velikosti).
Zrezek, na katerega smo položili pršut in sir, zvijemo v zvitek. Z dvema zobotrebcema zvitek spnemo, da ostane zavit in se med kuho ne razvije. V kolikor imamo jedilno nitko, le – to uporabimo namesto zobotrebcev.
V posodi segrejemo olivno olje in na hitro prepražimo nekaj lističev žajblja. Ko žajbelj med praženjem odda vonj oz, ko zadiši, ga odstranimo iz posode.
Na olju, v katerem smo prepražili žajbelj, zdaj popečemo zvitke po vseh straneh, da meso zakrkne in se lepo rjavo obarva.
Ko so zrezki po vseh straneh popečeni, jih razmaknemo in na sredino v posodo stresemo nasekljan česen ter ga pražimo toliko časa, da lepo zadiši.
Preden se česen obarva, zvitkom dodamo vino in pustimo, da malo prevre. Posodo pokrijemo in zvitke dušimo 50 – 60 minut (odvisno od trdote mesa).
Po 50 – 60 minutah, meso prebodemo z vilico in ga, če se nam zdi dovolj mehko, prelijemo s smetano. Za nekaj časa (približno 10 minut) še pokrijemo posodo, da smetana rahlo zavre in nato odstavimo.
Zvitke postrežemo s testeninami ali s Kruhovimi cmoki iz pekača.
Pa dober tek!