Telečji zvitki
Print Friendly, PDF & Email

Telečji zvitki so primerni za kosilo ali pa tudi večerjo. Okus pršuta in sira, še posebej pa žajblja je čudovita kombinacija, ki zadovolji naš želodček in brbončice. Zraven kot prilogo lahko ponudimo testenine, cmoke ali pa enostavno kruh ter seveda solato. Okus je izvrsten!

Telečji zvitki

 

 Telečji zvitki – pripomočki

  • podlaga (deska) za tolčenje zrezkov
  • kladivo za meso
  • posoda
  • štedilnik
  • nož
  • 12 zobotrebcev ali jedilna nitka

Telečji zvitki – sestavineTelečji zvitki

za 4 – 5 oseb

  • 6 telečjih zrezkov
  • 6 rezin pršuta
  • 6 rezin sira (Edamec)
  • 1,5 dcl suhega belega vina
  • 1,5 dcl smetane za kuhanje
  • 3 velike žlice olivnega olja
  • 1 majhna žlička soli
  • ščepec popra
  • 1 strok česna
  • 10 lističev suhega ali svežega žajblja

Telečji zvitki – postopek

Zrezke najprej potolčemo na podlagi (deski). Preko zrezka položimo pvc folijo ali vrečko, da preprečimo cefranje zrezka.

Telečji zrezki

Zrezke posolimo in popopramo po obeh straneh. Pri količini soli bodimo previdni, raje solimo malo manj, saj je pršut slan in se pri kuhi sol sprosti. Nato na zrezek položimo rezino pršuta in rezino sira (poljubne velikosti).

Telečji zvitki

Zrezek, na katerega smo položili pršut in sir,  zvijemo v zvitek. Z dvema zobotrebcema zvitek spnemo, da ostane zavit in se med kuho ne razvije. V kolikor imamo jedilno nitko, le – to uporabimo  namesto zobotrebcev.

Telečji zvitki

V posodi segrejemo olivno olje in na hitro prepražimo nekaj lističev žajblja. Ko žajbelj med praženjem odda vonj oz, ko zadiši, ga odstranimo iz posode.

Telečji zvitki

Na olju, v katerem smo prepražili žajbelj, zdaj popečemo zvitke po vseh straneh, da meso zakrkne in se lepo rjavo obarva.

Telečji zvitki

Ko so zrezki po vseh straneh popečeni, jih razmaknemo in na sredino v posodo stresemo nasekljan česen ter ga pražimo toliko časa, da lepo zadiši.

Telečji zvitki

Preden se česen obarva, zvitkom dodamo vino in pustimo, da malo prevre. Posodo pokrijemo in zvitke dušimo 50 – 60 minut (odvisno od trdote mesa).

Telečji zrezki

Po 50 – 60 minutah, meso prebodemo z vilico in ga, če se nam zdi dovolj mehko, prelijemo s smetano. Za nekaj časa  (približno 10 minut) še pokrijemo posodo, da smetana rahlo zavre in nato odstavimo.

Telečji zvitki

Zvitke postrežemo s testeninami ali s Kruhovimi cmoki iz pekača.

Telečji zvitki

Pa dober tek!

 

 

 

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor