Skutini polžki
Print Friendly, PDF & Email

Pripravimo odlične, hrustljave in zelo okusne skutine polžke in presenetimo svoje domače s popolnim zajtrkom, prigrizkom ali večerjo. Skutine polžke lahko ponudimo takoj, še tople, ali pa jih vzamemo s seboj in jih kot malico ponudimo kjerkoli. Priprava skutinih polžkov je zelo preprosta, zato se jih le lotite in pripravite.

Pripomočki za skutine polžke:

  • pekač velikosti vaše pečice
  • električna pečica
  • večja posoda za mešanje nadeva
  • velika jušna žlica
  • platnena kuhinjska krpa

Sestavine za skutine polžke

Za 10 polžkov:

  • 500 g vlečenega testa (naj ima paket 10-11 listov vlečenega testa)
  • 800 g skute
  • 200 g naribanega sira za pico
  • 2 dl kisle smetane
  • 1 dl sončničnega olja
  • 2 celi jajci

Priprava skutinih polžkov

Najprej položimo vlečno testo na delovno površino. Pomembno je da, so listi vlečenega testa zloženi drug na drugega in lepo zravnani. Paziti moramo, da se nam med zavijanjem ne trgajo.

Ko je testo lepo zloženo, se lotimo priprave nadeva in sicer tako, da vzamemo večjo posodo, v katero damo skuto, naribani sir za pico, kislo smetano in dve celi jajci. Vzamemo žlico in vse sestavine dobro premešamo.

Ko so sestavine za nadev dobro premešane, vzamemo zloženo vlečno testo in na sredino vrhnjega lista damo približno dve žlici narejenega nadeva.

Nadev nato razmažemo po celi površini testa.

Ko je prvi list vlečenega testa namazan, mu prepognemo stranska robova, kot prikazuje spodnja fotografija.

Tako pripravljen list vlečenega testa zarolamo po dolžini, nato pa zavijemo v polža.

Po enakem postopku pripravimo vse preostale liste vlečenega testa, ki jih polagamo na pekač, ki smo ga naoljili.

Ko so vsi sirovi polžki pripravljeni, in drug ob drugem v pekaču, vsakega posebej premažemo z oljem še po vrhu.

Tako pripravljene polžke damo v pečico,  smo jo pred tem segreli na 160 °C (ventilacija) in jih pečemo približno 35 do 40 minut, tako, da polžki lepo porumenijo. Temperaturo in čas pečenja prilagodite svoji pečici.

Pečene sirove polžke vzamemo iz pečice, jih pokrijemo s platneno kuhinjsko krpo in pustimo, da se nekoliko ohladijo. Skutini polžki so pripravljeni. Ponudimo jih in uživajmo ob slastnem prigrizku, zajtrku ali večerji.

In, če vam bo kakšen polžek ostal v rezervi, nič hudega – zavijte ga v folijo in ga pustite za naslednji dan, ko bo še boljši.

Dober tek 😀.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor