Sirove rolice
Print Friendly, PDF & Email

Sirove rolice so mehko in zelo okusno slano pecivo. So odličen prigrizek, ki ga enostavno vzamete  seboj na pot, izlet ali službo. Sirove rolice se ne drobijo in bodo ob ustreznem shranjevanju ostale mehke in sveže še cel teden. Po tem receptu bomo pripravili približno 1 kg odličnega sirovega peciva, poskusite ga, ne bo vam žal.

Pripomočki za sirove rolice

  • pekač velikosti vaše pečice
  • papir za peko
  • valjar
  • čopič za premazovanje

Sestavine za sirove rolice

Za testo:

  • 400 ml mlačnega mleka
  • 1 velika jušna žlica sladkorja
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 100 ml sončničnega olja
  • 1 mala čajna žlička soli
  • 700 g bele gladke moke tip 500

Za sirov nadev:

  • 450 g belega slanega sira ( sir v slanici ali sirni namaz)
  • 1 beljak

Za premaz:

  • 1 rumenjak
  • 1 velika jušna žlica sončničnega olja
  • 30-50 g sezamovih semen ( ni obvezna sestavina)

Kako pripravimo sirove rolice

Najprej pripravimo testo in sicer tako, da v večjo posodo vlijemo 400 ml mlačnega mleka. Mleku dodamo 1 veliko jušno žlico sladkorja in eno vrečko suhega kvasa. Vse dobro premešamo in dodamo 100 ml sončničnega olja, žličko soli in 700 g moke. Sestavine dodajamo točno po tem vrstnem redu. Sedaj vse skupaj dobro premešamo in zgnetemo testo.

Pregneteno testo pokrijemo s kuhinjsko brisačo ali plastično folijo ter pustimo na toplem 60 minut, da testo vzhaja.

Sedaj vzamemo drugo posodo in vanjo stresemo 400 g slanega belega sira. Vzamemo eno jajce in ločimo beljak od rumenjaka. Beljak dodamo svežemu siru in premešamo, rumenjak pa v manjšo skodelico ali posodico ter ga pustimo na strani, potrebovali ga bomo kasneje.

Ko poteče 60 minut, ponovno vzamemo testo in ga postavimo na pomokano površino.

Testo še enkrat pregnetemo in ga narežemo na 15 enakih delov. Vsak del posebej oblikujemo v kroglico, ki jih ponovno položimo na pomokano površino. Oblikovane kroglice pokrijemo in pustimo 10 minut, da počivajo.

Sedaj vzamemo eno kroglico in jo na pomokani površini razvaljamo s pomočjo valjarja na tenko, približno 1,5 mm debelo testo. Razvaljana oblika naj bo podolgovata in ozka, kot prikazuje spodnja fotografija. Vzamemo sirovo maso in s pomočjo žlice nadev premažemo po spodnjem delu testa od roba do roba.

Premazano testo zarolamo v roladi podobno obliko in položimo na pekač,obložen s papirjem za peko. Po enakem postopku pripravimo ter razvaljamo tudi ostale  kroglice testa.

Ko so vse sirove rolice pripravljene in zložene na pekač, vzamemo posodico z rumenjakom, kateremu dodamo eno veliko žlico sončničnega olja in premešamo. Vzamemo čopič za mazanje in premažemo vse pripravljene rolice na pekaču.

Po želji jih lahko potrosimo s sezamovimi semeni.

Tako pripravljene slane rolice damo v na 160 °C segreto ventilacijsko pečico in pečemo 30 minut. Po potrebi čas in temperaturo pečenja prilagodite svoji pečici.

Po poteku tega časa, pečene sirove rolice vzamemo iz pečice, jih pokrijemo in počakamo, da se nekoliko ohladijo. Ko se sirove rolice malo ohladijo jih prerežemo na 3 enake dele in postrežemo.

 

Pripravljene sirove rolice lahko shranjujemo v dobro zaprti vrečki ali plastični posodi. Lahko jih damo v globljo skledo in pokrijemo z aluminijsko folijo. Tako bomo v tem slastnem prigrizku uživali cel teden. Pecivo bo sveže, mehko in okusno, takšno, kot je bilo na dan priprave.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor