Rahli kvašeni kifeljčki
Print Friendly, PDF & Email

Za pripravo rahlih kvašenih kifeljčkov mogoče res potrebujemo malo več časa, pa vendar je ves trud poplačan, ko po kuhinji omamno zadiši in naredimo prvi grižljaj v rahlo testo. Kvašeni kifeljčki po tem receptu so resnično rahli, puhasti in zelo okusni. Najboljši so seveda še sveži, ravno tako pa gredo v slast tudi naslednji dan, če jih shranimo tako, da se ne posušijo. Za posip lahko uporabimo različna semena, sol, odlični pa so tudi brez posipa.

Rahli kvašeni kifeljčki

Rahli kvašeni kifeljčki – pripomočki:

  • posoda za pripravo testa
  • tehtnica
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • čopič
  • kozica
  • velika jušna žlica
  • posoda  – merilnik tekočin
  • pekač v velikosti pečice
  • papir za peko
  • pečica
  • nož za rezanje pice

Rahli kvašeni kifeljčki – sestavine:

  • 1 kg bele mehke moke
  • 20 g sladkorja
  • 20 g soli
  • 45 g svežega kvasa (1 zavojček)
  • 250 ml vode (mlačne)
  • 250 ml mleka (mlačnega)
  • 150 g margarine

In še:

  • 2 žlici olja za premaz testa (ko ga damo vzhajati)
  • 100 g margarine za premaz plasti testa
  • 1 rumenjak in dve žlici mleka za premaz kifeljčkov
  • semena za posip (sezam, lan, … ) po lastnem izboru

Rahli kvašeni kifeljčki – postopek

V skledo odmerimo moko in vanjo naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas, dodamo sladkor in dolijemo malo mlačnega mleka in pustimo, da kvas nabrekne oz. začne delovati.
Nato v moko narežemo margarino na koščke (naj ima sobno temperaturo) in dodamo vse preostale sestavine za testo, ter ga zamesimo. Ko smo zamesili testo v kepo, ga po površini premažemo z oljem in postavimo na toplo, da vzhaja 10 minut, da malo naraste.

Opomba avtorice
Namesto margarine lahko uporabimo tudi maslo, vendar je tekstura testa veliko lepša pri uporabi margarine.

Rahli kvašeni kifeljčki

Testo pregnetemo , oblikujemo v svaljek in narežemo na šest enakih delov. Vsak del razvaljamo v obliki kroga, na debelino pribl. 2 – 3 mm.

Rahli kvašeni kifeljčki

Naši kifeljčki bodo sestavljeni iz treh plasti testa, vmesni dve plasti testa pa bomo premazali z margarino. Torej prvo plast (krog) testa premažemo s približno 25 g margarine in nanjo položimo drugo plast testa ter jo ponovno premažemo z margarino, na koncu pa pokrijemo s tretjo plastjo testa in vse skupaj razvaljamo na poljubno debelino oz. na debelino pribl. 5 mm.

Z nožem za pico razrežemo testo na  trakove, širine približno 3 – 4 cm in jih rolamo od zunanjega – širšega roba proti sredini kroga. Tako oblikovane rogljičke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Rahli kvašeni kifeljčki

Rogljičke premažemo s stepenim rumenjakom in posujemo s semeni. Po želji, jih lahko po površini tudi malo posolimo. Tako pripravljene pustimo še za kratek čas na toplem, da se malo napihnejo in jih damo peči v vnaprej ogreto pečico na 180 °C (ventilacija) ter jih pri tej temperaturi pečemo približno 25 – 30 minut oz. do želene obarvanosti in zapečenosti rogljičev.

Rahli kvašeni kifeljčki

Lahko postrežemo še vroče, najboljši pa so, ko se malo ohladijo.

Rahli kvašeni kifeljčki

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor