Rahli kvašeni kifeljčki
Za pripravo rahlih kvašenih kifeljčkov mogoče res potrebujemo malo več časa, pa vendar je ves trud poplačan, ko po kuhinji omamno zadiši in naredimo prvi grižljaj v rahlo testo. Kvašeni kifeljčki po tem receptu so resnično rahli, puhasti in zelo okusni. Najboljši so seveda še sveži, ravno tako pa gredo v slast tudi naslednji dan, če jih shranimo tako, da se ne posušijo. Za posip lahko uporabimo različna semena, sol, odlični pa so tudi brez posipa.
Rahli kvašeni kifeljčki – pripomočki:
- posoda za pripravo testa
- tehtnica
- podlaga za valjanje
- valjar
- čopič
- kozica
- velika jušna žlica
- posoda – merilnik tekočin
- pekač v velikosti pečice
- papir za peko
- pečica
- nož za rezanje pice
Rahli kvašeni kifeljčki – sestavine:
- 1 kg bele mehke moke
- 20 g sladkorja
- 20 g soli
- 45 g svežega kvasa (1 zavojček)
- 250 ml vode (mlačne)
- 250 ml mleka (mlačnega)
- 150 g margarine
In še:
- 2 žlici olja za premaz testa (ko ga damo vzhajati)
- 100 g margarine za premaz plasti testa
- 1 rumenjak in dve žlici mleka za premaz kifeljčkov
- semena za posip (sezam, lan, … ) po lastnem izboru
Rahli kvašeni kifeljčki – postopek
V skledo odmerimo moko in vanjo naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas, dodamo sladkor in dolijemo malo mlačnega mleka in pustimo, da kvas nabrekne oz. začne delovati.
Nato v moko narežemo margarino na koščke (naj ima sobno temperaturo) in dodamo vse preostale sestavine za testo, ter ga zamesimo. Ko smo zamesili testo v kepo, ga po površini premažemo z oljem in postavimo na toplo, da vzhaja 10 minut, da malo naraste.
Testo pregnetemo , oblikujemo v svaljek in narežemo na šest enakih delov. Vsak del razvaljamo v obliki kroga, na debelino pribl. 2 – 3 mm.
Naši kifeljčki bodo sestavljeni iz treh plasti testa, vmesni dve plasti testa pa bomo premazali z margarino. Torej prvo plast (krog) testa premažemo s približno 25 g margarine in nanjo položimo drugo plast testa ter jo ponovno premažemo z margarino, na koncu pa pokrijemo s tretjo plastjo testa in vse skupaj razvaljamo na poljubno debelino oz. na debelino pribl. 5 mm.
Z nožem za pico razrežemo testo na trakove, širine približno 3 – 4 cm in jih rolamo od zunanjega – širšega roba proti sredini kroga. Tako oblikovane rogljičke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Rogljičke premažemo s stepenim rumenjakom in posujemo s semeni. Po želji, jih lahko po površini tudi malo posolimo. Tako pripravljene pustimo še za kratek čas na toplem, da se malo napihnejo in jih damo peči v vnaprej ogreto pečico na 180 °C (ventilacija) ter jih pri tej temperaturi pečemo približno 25 – 30 minut oz. do želene obarvanosti in zapečenosti rogljičev.
Lahko postrežemo še vroče, najboljši pa so, ko se malo ohladijo.
Naj vam teknejo!