Pomarančni arancini
Print Friendly, PDF & Email

S sladkorjem prepojena in posušena pomarančna skorjica ima različna imena in sicer se ponekod imenuje arancin ali pa tudi oranžat. Seveda za pripravo arancinov lahko uporabimo le ne škropljeno in kemijsko neobdelano skorjico pomaranče, to pomeni, da je najbolje, da arancine pripravimo iz skorjice domačih pomaranč. Arancini so odlični kot prigrizek, lahko pa jih uporabimo tudi pri peki peciva, saj so odličnega okusa in imajo prijetno aromo.

Pomarančni arancini – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Pomarančni arancini – sestavine

Za približno 250 g arancinov:

  • 200 g pomarančne skorjice (neškropljene!)
  • 200 g kristalnega sladkorja

Pomarančni arancini – postopek

Pomaranče dobro operemo in zbrišemo do suhega, nato jih olupimo in skorjico narežemo na trakove, široke približno  pol centimetra.

Narezane trakove damo v posodo in jih prelijemo s hladno vodo ter jih namakamo tri dni. Vsak dan 2 do 3 krat vodo v posodi zamenjamo. Pri namakanju se iz pomarančne skorjice izloči grenčina, hkrati pa pomarančna skorjica postane tudi mehkejša.

Četrti dan iz posode odlijemo vodo in pomarančne trakove pustimo na cedilu, da se dobro odcedijo. V posodo nasujemo sladkor in še vlažne pomarančne trakove stresemo vanj.

Posodo segrevamo na zmernem ognju in ves čas mešamo, da se sladkor počasi topi. Sladkor najprej postekleni, potem se stopi ter postane bister in tekoč. Mešamo toliko časa, da se sladkor prične nazaj strjevati in se oprime na pomarančne trakove.

Iz posode pomarančne trakove skupaj s sladkorjem stresemo na papir za peko in jih pustimo, da se pri sobni temperaturi ohladijo. Ohlajene prestavimo na pladenj oz. krožnik in jih pustimo, da se sušijo dan ali dva. Sladkor z vonjem po pomaranči, ki se ni oprijel skorjice, shranimo in ga lahko uporabimo pri peki peciva. Če arancinov ne bomo porabili v kratkem času, jih shranimo v steklen kozarec in zapremo.

Nekaj arancinov pustimo na priročnem mestu v kuhinji, da lahko vsake toliko časa katerega pohrustamo.  Njihov okus je sladek in osvežilen.

Naj bo sladko hrustanje prijetno!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor