Pivska sirova pita
Print Friendly, PDF & Email

Pivska sirova pita je preprosta zloženka iz vlečenega testa in dveh vrst sirov, premazana z maslom in pivom. To je nekoliko drugačna sirova pita, ki se preprosto topi v ustih in je odličnega okusa.
Je lahko zelo dober zajtrk, večerja ali slastni prigrizek, ki ga lahko uživamo še cel teden po pripravi, če narezane kose shranimo v hladilniku, v posodi za shranjevanje živil z vakuumskim pokrovom. Preden shranjeno pito postrežemo jo le nekoliko segrejemo.

Pripomočki za pripravo pivske sirove pite

  • pekač velikosti vaše pečice
  • čopič za premazovanje testa

Sestavine za pripravo pivske sirove pite

Za 12 oseb:

  • 2 paketa vlečenega testa 2 x 500 g z cca. 11 listi testa (skupno torej 22 listov vlečenega testa)
  • malo sončničnega olja za premaz pekača in vrhnje plasti pite

Za sirov nadev:

  • 1 kg skute
  • 500 g belega slanega sira
  • 2 celi jajci
  • 500 g kisle smetane
  • sol po okusu

Za premaz:

  • 180 g raztopljenega masla
  • 3 dl piva sobne temperature

Kako pripravimo pivsko sirovo pito

Najprej pripravimo sirov nadev in sicer tako, da v večjo posodo stresemo skuto, slani beli sir, jajca in kislo smetano. Vse sestavine dobro združimo in po potrebi nekoliko posolimo.

 

Sedaj pripravimo še premaz, ki ga bomo potrebovali pri premazovanju vsakega lista vlečenega testa posebej. V kozici na štedilniku raztopimo maslo. Maslo prelijemo v manjšo posodico, dolijemo pivo, ki smo ga pred tem ogreli na sobno temperaturo in premešamo.

Sedaj vzamemo pekač in nanj damo nekaj žlic olja ter s pomočjo čopiča premažemo dno in robove pekača.

Na namaščen pekač položimo en list vlečenega testa in ga s pomočjo čopiča premažemo s pripravljeno kombinacijo piva in masla.

Po enakem postopku položimo 4 liste vlečenega testa na pekač, enega na drugega in vsakega posebej premažemo z mešanico piva in masla. Ko so prvi štirje listi zloženi in premazani, vzamemo sirovo maso in z žlico na testo nanesemo 3-4 kupčke nadeva, ki jih s pomočjo žlice premažemo po celotni površini.

Na sirov premaz ponovno postavimo list vlečenega testa in ga premažemo pivsko maslenim pripravkom in postopek ponovimo še s tremi listi testa, da ponovno naredimo plast iz štirih listov. Pomembno je, da vsak položen list vlečenega testa namažemo premazom, pripravljenim iz masla in piva. Po vsaki četrti plasti lista namažemo sirov nadev. Ta postopek ponavljamo vse dokler ne porabimo sirovega nadeva, a previdno, zadnja plast mora biti vlečeno testo.

Za zadnjo, vrhnjo plast pite, damo toliko listov vlečenega testa kolikor nam jih ostane in jih ravno tako, vsakega posebej premažemo z mešanico piva in masla. Meni ponavadi ostanejo 2-3 listi, odvisno od posameznega pakiranja vlečenega testa. Ko položimo še zadnji list vlečenega testa na pekač, ga prav tako premažemo z maslom in pivom ter pokapljamo z nekaj sončničnega olja in nato še enkrat premažemo s pomočjo čopiča, da združimo olje, pivo in maslo.

Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 30 do 40 minut na temperaturi od 160°C. Čas in temperaturo pečenja po potrebi prilagodimo svoji pečici.

Po poteku tega časa vzamemo pivsko sirovo pito iz pečice, jo postavimo na sobno temperaturo in pokrijemo s kuhinjsko krpo ter počakamo, da se delno ohladi. Poljubno narežemo na večje ali manjše kose ter postrežemo.

Naša pivsko sirova pita je pripravljena. Poskusite jo, ne bo vam žal.

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor