Ocvrti sardoni
Print Friendly, PDF & Email

Sardon oziroma inčun je majhna morska riba, ki jo lahko pripravimo na različne načine tako za predjed kot glavno jed ali prigrizek. Ocvrte sardone pri nas pripravljamo vsako poletje, ko na morju dobimo sveže ulovljene sardone.

ocvrti-sardoni

Pripomočki za pripravo ocvrtih sardonov:

  • friteza ali posoda za cvrtje
  • 2 krožnika
  • nož

Sestavine za pripravo ocvrtih sardonov

Kot predjed za 4 osebe:

  • olje za cvrtje
  • 1 kg sardonov (količino prilagodite glede na to kako veliki jedci ste)
  • ostra moka
  • sol

Postopek priprave ocvrtih sardonov:

Najprej se lotimo čiščenja sardonov. Kljub temu, da so sardoni majhna riba jih sama najprej očistim-z nožem ali nohtom na trebuhu naredim zarezo in očistim ribo. Nekateri majhnih rib, kot so sardoni ne čistijo, odločitev očistiti ali ne, pa je seveda vaša.

Očiščene sardone dobro odcedimo. Sardone povaljamo v ostri moki in jih ocvremo v vročem olju, segretem na približno 180 °C. Cvremo jih 3-4 minute. Nato jih poberemo iz olja in postrežemo.

ocvrti-sardoni-1

Ker so sardoni majhna riba, je tudi sama peka temu primerno hitra. Ocvrte sardone posolimo in postrežemo. Po okusu zraven postrežemo prilogo ali solato.

Pa dober tek.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor