Ocvrti sardoni
Sardon oziroma inčun je majhna morska riba, ki jo lahko pripravimo na različne načine tako za predjed kot glavno jed ali prigrizek. Ocvrte sardone pri nas pripravljamo vsako poletje, ko na morju dobimo sveže ulovljene sardone.
Pripomočki za pripravo ocvrtih sardonov:
- friteza ali posoda za cvrtje
- 2 krožnika
- nož
Sestavine za pripravo ocvrtih sardonov
Kot predjed za 4 osebe:
- olje za cvrtje
- 1 kg sardonov (količino prilagodite glede na to kako veliki jedci ste)
- ostra moka
- sol
Postopek priprave ocvrtih sardonov:
Najprej se lotimo čiščenja sardonov. Kljub temu, da so sardoni majhna riba jih sama najprej očistim-z nožem ali nohtom na trebuhu naredim zarezo in očistim ribo. Nekateri majhnih rib, kot so sardoni ne čistijo, odločitev očistiti ali ne, pa je seveda vaša.
Očiščene sardone dobro odcedimo. Sardone povaljamo v ostri moki in jih ocvremo v vročem olju, segretem na približno 180 °C. Cvremo jih 3-4 minute. Nato jih poberemo iz olja in postrežemo.
Ker so sardoni majhna riba, je tudi sama peka temu primerno hitra. Ocvrte sardone posolimo in postrežemo. Po okusu zraven postrežemo prilogo ali solato.
Pa dober tek.