Najboljši domači skutni štruklji
Obožujem domače štruklje, najraje pa imam slane in pečene. Po tem receptu naredite take, ki jih lahko upravičeno imenujete najboljši domači skutni štruklji. So sočni, polni, hrustljavi, v notranjosti pa mehki … V ustih se kar topijo, mmm.
Najboljši domači skutni štruklji – pripomočki:
- srednje velik globlji pekač
- posoda za pripravo nadeva
- kuhinjska miza
- prt
- valjar
- kuhinjski pult ali mešalnik oz. kuhinjski robot za pripravo testa
- majhen oz. desertni krožnik
Najboljši domači skutni štruklji – sestavine:
- 500 g bele gladke pšenične moke
- 3 žličke soli
- 2 rumenjaka
- 1 celo jajce
- 500 g skute
- 180 g kisle smetane
- 100 ml smetane za kuhanje
- 2 žlici (sončničnega) olja
- približno 250 ml tople vode
- dve žlici masla
- nekaj žlic olja za premaz testa
- nekaj žlic moke za posip po površini in pekaču
Najboljši domači skutni štruklji – postopek priprave:
V posodo, če delamo s pomočjo kuhinjskega robota, sicer pa na kuhinjski pult damo 500 ml moke, jajce, žličko soli in dve žlici olja.
Mešamo oziroma gnetemo, dokler ne dobimo kompaktnega testa. Testo pustimo počivati na pomokanem pultu približno 10 minut.
Nato ga še enkrat pregnetemo in spet pustimo počivati 10 minut. Medtem pripravimo nadev. V posodo damo skuto, sol in dva rumenjaka. Če je skuta manj mastna, lahko dodamo še kakšno žlico kisle smetane. Dobro premešamo. Poskusimo, ali je dovolj slano. Če nadev ni dovolj slan, tudi skutni štruklji niso “pravi”, vsekakor niso najboljši. 🙂
Testo je medtem dovolj počivalo, zato kuhinjsko mizo obložimo s starim prtom, ki ga pomokamo. Na sredino postavimo testo, ga naoljimo in malce pomokamo. Spet ga pustimo stati 5 minut.
Po 5 minutah testo nekoliko razvaljamo s pomočjo valjarja.
Nato nadaljujemo z rokami. Skušamo ga čim bolj tanko razvaljati oziroma raztegniti do robov mize ali vsaj do dveh robov enega konca mize. Nič hudega, če nam vmes kje poči. Te luknje ne bodo niti malo moteče, ko bomo vse skupaj zavili.
Odvečno testo, ki se nahaja na robovih, ročno odstranimo, ker so ti deli trdi.
Nato na eno stran nanesemo nadev in ga enakomerno porazdelimo.
Zavijemo. Začnemo z ene strani (tam, kjer je nadev) in nadaljujemo do konca. Pazimo, da smo dovolj “napolnili” tudi ob strani, da ne bosta “končna” štruklja na pol prazna. 🙂
S pomočjo majhnega (čim manjšega) krožnika narežemo na približno enako velike kose in prerežemo. Pekač namastimo z maslom, potresemo z moko in previdno zlagamo skutne štruklje.
Vsakega premažemo s kislo smetano, ki jih vmešamo 100 ml smetane za kuhanje. Na vsakega položimo kockico masla (skupno približno 2 žlici masla).
Pečico predhodno segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač postavimo v vročo pečico in skutne štruklje pečemo približno 40 minut. Vsekakor jih imamo “pod nadzorom”, saj je čas peke odvisen tudi od posamezne pečice. Najboljši skutni štruklji so pečeni, ko dobijo hrustljavo skorjo in postanejo zlate barve.
Počakamo, da se malce ohladijo, kar je najtežje. Če jih še niste naredili in poskusili, potem tega dela verjetno (še) ne verjamete. 🙂 Vsekakor jih naredite in se prepričajte, da je ta del (čakanje) najtežji in da so tako pripravljeni štruklji najboljši. Če imate raje kuhane, pa jih lahko naredite na enak način in namesto v pečico daste v vrelo slano vodo in kuhate nekaj minut.