Kifeljčki, ki se stopijo v ustih
Ste si zaželeli razvajanja z okusnimi kifeljčki, ki jih lahko postrežete s slanimi in sladkimi dodatki? Napolnite svoj dom z vonjem po sveže pečenih dobrotah, ki se jih bodo razveselili vsi. Najboljše teknejo še topli kifeljčki, postreženi s kozarcem mleka, zraven pa lahko grizljate sir ali pa jih ponudite s kozarcem domače marmelade. Izbira je povsem vaša.
Kifeljčki, ki se stopijo v ustih – pripomočki:
- pečica
- mikser
- nož
- skleda
- lonček
- valjar
Kifeljčki, ki se stopijo v ustih – sestavine:
- 500g moke
- 1/2 kvasa ali 1 vrečka kvasa v prahu
- zvrhana žlica sladkorja
- 1 dl toplega mleka
- 2 dl tople vode
- 2 žlički soli
- 1/2 dl olja
- 10 g masla
- jajce
Kifeljčki, ki se stopijo v ustih – postopek:
V lonček toplega mleka vmešajte žlico sladkorja in ½ kvasa in pripravek pustite vzhajati približno 5 min.
Medtem v večji skledi zmešajte moko, 2 žlički soli in suhim sestavinam dodajte olje in maslo. Ko je kvas narasel, ga s 2 dl tople vode vmešajte v skledo s suhimi sestavinami in z mikserjem dobro pregnetite testo. Po potrebi dodajajte vodo ali moko, tako da se testo ne prijema na posodo. Testo nato nekaj časa gnetite še z rokami, saj bodo kifeljčki tako bolj rahli. Testo naj nato pokrito s krpo na toplem počiva 1h.
Testo razdelite na 4 kose in vsakega razvaljajte v krog, katerega razrežite na osem trikotnikov.
Te zvijte v rogljičke in jih postavite v pekač. Pred pečenjem jih premažite z razžvrkljanim jajcem in posolite.
Pecite 12 min na 220 stopinj Celzija.
Dober tek!