Mandarinin sirup
Print Friendly, PDF & Email

Sladke mandarine, ki jih v hladnejših časih zelo radi jemo in okusen mandarinin sok, ki ga prav tako zelo radi pijemo. Pripravimo si mandarinin sirup, da bom lahko sok iz mandarin pili več mesecev. Priprava ni težavna. 🙂

mandarinin-sirup-9

Mandarinin sirup – pripomočki:

  • večja kozica 2x
  • cedilo
  • ribežen
  • nož
  • žlica
  • kozarčki za vlaganje ali steklenice
  • deska za rezanje
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • lij
  • zajemalka
  • kuhinjske krpe

Mandarinin sirup – sestavine:

  • 2 kg olupljenih mandarin
  • 1,3 kg sladkorja
  • 0,5 l vode
  • 3 vanilini sladkorji
  • 30 g naribane mandarinine lupinice (po želji) – lahko tudi kandirano mandarinino lupinico

Mandarinin sirup – postopek:

Najprej pripravimo mandarinino lupinico, če jo boste uporabili, ni vam pa nujno, ker vsi ne marajo koščkov v soku. Mandarine dobro operemo in jim naribamo lupinico, ki jo sproti tehtamo, da dosežemo 30 g, potrebovali boste cca. 6-7 mandarin. Za lupinico, uporabimo neškropljene oz. bio mandarine.

mandarinin-sirup

Ko smo to storili, olupimo mandarine, ter jih pravtako nekako sproti tehtamo, dokler ne dosežemo željene teže.

mandarinin-sirup-1

Olupljene mandarine, nato režemo na polovice, dajemo jih v kozico.

mandarinin-sirup-2

Ko smo razrezali vse mandarine, jim prilijemo vodo.

mandarinin-sirup-3

S paličnim mešalnikom jih dobro sesekljamo, da izgine večina večjih olupkov, dobili bomo redkejšo kašico.

mandarinin-sirup-4

Pripravimo drugo kozico, čez katero postavimo cedilo. Kašico precedimo, pomagamo si z žlico, tako da, izstisnemo večino soka in na cedilu, naj nam ostane po večini, le olupek.

mandarinin-sirup-5

mandarinin-sirup-6

Kozico v kateri je odcejen sok, pristavimo na štedilnik in grejemo, dokler ne začne vreti, nato dodamo sladkor, vanilin sladkor in naribano lupinico, ter mešamo dokler se sladkor popolnoma ne stopi.

mandarinin-sirup-7

Ogenj znižamo za polovico in sirup kuhamo še 15 do 20 minut. Med tem pripravimo kozarčke, ali steklenice, ki jih predhodno ogrejemo v pečici na 50 °C. V čiste in ogrete kozarčke, s pomočjo lija in zajemalke polnimo sirup.

mandarinin-sirup-8

Kozarčke dobro in tesno zapremo, zavijemo jih v debelo plast kuhinjskih krp, ter jih pustimo, da se počasi hladijo do naslednjega dne. Sirup lahko pijete tako da, ga redčite z vodo, radensko, uporaben je v pecivih in piškotih, odličen je tudi pri pripravi koktejlov in kot preliv za sladoled. 😀

Nom nom in uživajte v sladkanju z mandarininim sirupom! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 3.7]

3 thoughts on “Mandarinin sirup

  • 22. novembra 2015 pri 11:09
    Permalink

    Živjo,

    kakšen rok trajanja potem ima tako pripravljen sirup, zaprt v kozarcih? (Predvidevam, da ga ni treba hraniti v hladilniku.)

    Pa še eno vprašanje: šele pri pretakanju v kozarčke sem opazila, da je sirup malce preredek, raje bi videla, da je bolj gost. Ali ga lahko (že ohlajenega) zlijem iz kozarcev nazaj v lonec in še malo kuham, ter ponovim postopek polnjena (čistih) kozarcev?

    • 22. novembra 2015 pri 18:46
      Permalink

      Pozdravljeni!

      Ne, ni ga potrebno hraniti v hladilniku, je pa dobro, da sirup ni na preveč toplem mestu.

      Redkejši je, ker vsebuje nekoliko manj sladkorja kot drugi sirupi, če ga boste še nekoliko pokuhali (kar seveda lahko naredite) se bo ta zgostil, ker bo tekočina uzhlapela in bo zato tudi sladkejši. 🙂

      Lp 🙂

Dodaj odgovor