Čebulna palačinka – cong you bing 葱油饼
Čebulne palačinke oziroma cong you bing (po kitajsko 葱油饼) so priljubljeni prigrizek. Narezana na manjše kose je odlična za grizljanje pred televizijo ali ob druženju s prijatelji. Najbolje se prileže ob kozarcu hladnega piva. Pozor, so zelo zasvojljive!
Čebulna palačinka – pripomočki:
- posoda za mešanje
- valjar
- nož
- ponev
- kuhalnica
Čebulna palačinka – sestavine:
Za 3 palačinke:
- 2 1/2 skodelice moke
- 1 skodelica tople vode
- 2 ali 3 šalotke
- olje
- sol
- sezam
Čebulna palačinka – postopek:
Odmerimo moko in jo stresemo v posodo. Med mešanjem dodajamo toplo vodo. Morda nam bo nekaj vode še ostalo.
Testo zgnetemo. Če je lepljivo, dodamo še moko, če je suho, pa vodo. Nekaj časa ga gnetemo, da postane voljno.
Testo pustimo počivati 15 minut. Vmes pripravimo polnilo. Na manjše kose narežemo ali sesekljamo šalotko. Lahko uporabimo tudi kitajsko čebulo ali navadno čebulo. Dodamo še sezam in sol.
Testo oblikujemo v kačo in ga razdelimo na 3 ali 4 dele, odvisno od velikosti naše ponve.
Vsak del razvaljamo v palačinko okrogle oblike. Po vrhu jo pomažemo z oljem in nanjo razporedimo čebulo, sol in sezam.
Palačinko zvijemo v rolo, tako kot zvijamo tudi običajne palačinke. Pazimo, da nam čebula ne uhaja pri straneh.
Dobljeno rolo nato zavijemo v obliko polža. Če zunanji del ne stoji lepo zraven, ga rahlo ovlažimo z vodo in “zalepimo” zraven. Tako pustimo vsaj 5 minut.
Na zmernem ognju segrejemo ponev in vanjo damo nekaj olja. Na palačinko, ki je zvita v polža potresemo nekaj sezama in jo tik, preden jo damo na segreto ponev, previdno zvaljamo. Želimo sploščiti polža na približno pol centimetra debeline. Ob tem bo morda kje iz polža pokukalo malo čebule in olja, vendar nič za to. Palačinko oziroma sploščenega polža položimo na naoljeno segreto ponev.
Rahlo stresamo ponev, da se palačinka ne bi prijela. Ko je s spodnje strani zlato zapečena oziroma ima skorjico, jo obrnemo.
Če je olja premalo, ga pred obračanjem še malo pomažemo po ne-zapečeni strani palačinke. Pečenje traja približno 3 minute. Ko je zgornja stran že zapečena in pečemo spodnjo stran, je čas, da rahlo razslojimo plasti palačinke, ki smo jih ustvarili z zvijanjem in oblikovanjem polža. V vsako roko vzamemo eno kuhalnico in rahlo pritiskamo navzdol in skupaj. To ponovimo na različnih koncih palačinke. Videli bomo, da se ob tem palačinka rahlo razsloji in malce razpade. Pazimo, da ne razpade preveč.
Ko je palačinka zlato zapečena še s spodnje strani, jo zvrnemo na desko in jo razrežemo na manjše kose.
Kose čebulne palačinke ponudimo tako, da bo navzgor obrnjena tista stran, ki ima vtisnjen in zapečen sezam. Jemo jo kar z rokami ali pa za nabadanje ponudimo zobotrebce ali manjše vilice. Zraven ponudimo še kozarec piva in sveže češnjeve paradižnike.
Navdušenje gostov je zagotovljeno!
Za pomakanje lahko zraven ponudimo še sojino omako ali pa v sojino omako zmešamo še rižev kis, sesekljan ingver in česen. Odlične pa bodo tudi brez tega.