Sirup iz smrekovih vršičkov
Narava nam skozi vse leto ponuja številne dobrote. Na nas samih pa je, da jih znamo pravilno izkoristiti. V bližnjem gozdu ali jasi lahko naberete smrekove vršičke, ki pa naj ne bodo preveliki. V kombinaciji s sladkorjem nam bodo še kako prav prišli v zimskem času, ko so na pohodu različna obolenja, saj sirup iz smrekovih vršičkov razkužuje dihalne poti in lajša kašelj, zato takrat, ko imamo težave z kašljem sirup iz smrekovih vršičkov zaužijemo dvakrat dnevno, se pravi, zjutraj in zvečer, po eno veliko žlico.
Sirup iz smrekovih vršičkov – pripomočki:
- 2 manjši skledi
- žlica
- kozarec za vlaganje velikosti 750 ml
Sirup iz smrekovih vršičkov – sestavine:
- 200-250 g smrekovih vršičkov
- 300-350 g belega sladkorja
Sirup iz smrekovih vršičkov – postopek:
Kozarec za vlaganje dobro operemo pod tekočo vodo in ga dobro obrišemo. Uporabimo takšnega z navojem, da ga lahko potem dobro zapremo.
Na dno kozarca najprej položimo smrekove vršičke, približno dve pesti, nato dodamo dve do tri zvrhane žlice sladkorja. Postopek ponavljamo. Med nalaganjem plasti kozarec večkrat pretresemo.
Med nalaganjem vršičke oz. plast dobro potlačimo.
Ko kozarec napolnimo, plasti vedno končamo z sladkorjem.
Kozarec dobro zapremo, ga položimo na okensko polico na sončni strani. Vršički naj se medijo dokler se sladkor popolnoma ne stopi. V tem času kozarec večkrat premešamo.
Ko se sladkor stopi, vse skupaj s pomočjo cedila precedimo v temno steklenico. Sirup hranimo v hladilniku. Lahko ga dodamo tudi čaju, namesto sladkorja.