Zimska solata s fižolom
Poleti nas mati narava obilno obdaruje z raznovrstnimi vrtninami, zato je prav, da si nekaj teh pridelkov shranimo v kozarce, za čez dolgo zimo. Takrat bomo veseli slehernega kozarca, še posebno zato, ker smo ga naredili sami in ker v njem ni nobenih nenaravnih konzervansov.
Zimska solata s fižolom – pripomočki:
- deska za rezanje
- lonec za kuhanje
- nož
- kuhalnica
- kozarci za vlaganje
Zimska solata s fižolom – sestavine:
- 600 g kuhanega luščenega fižola
- 1 kg rdečega, ravno prav zrelega paradižnika
- 1 kg rdeče in rumene paprike
- 1 večja čebula
- 1,5 dl olja
- 2 dl vinskega kisa
- 1 zvrhana žlica sladkorja
- 1 žlica soli
Zimska solata s fižolom – postopek:
Pripravimo si zelenjavo in jo operimo pod tekočo vodo.
Čebulo olupimo, prerežemo po polovici in jo nasekljamo na tanke kolobarje. V lonec vlijemo olje, dodamo nasekljano čebulo in na rahlem ognju pražimo, da zastekleni.
Paradižnike narežemo na manjše kose in jih dodamo praženi čebuli.
Čebulo in paradižnik dušimo 5 minut, nato dodamo na trakove nasekljano papriko. Ljubitelji pekočega, dodajte še kakšen čili.
Nato dodamo predhodno kuhan luščen fižol. Fižol lahko skuhamo že dan prej.
Sedaj dodamo še sol, sladkor in kis ter vse skupaj dobro premešamo in povežemo. Če se nam zdi, da imamo premalo tekočine, ker paradižnik ni spustil dovolj soka, ker je mogoče bil bolj mesnat, v tem primeru dolijte kakšen dl vode (po občutku). Poskusite in preverite, če je morda treba dodati še sol ali sladkor. Vse skupaj naj na rahlem ognju vre 10 minut, nato še vroče napolnimo kozarce. Kozarce postavimo na mirno mesto, jih pokrijemo z deko in jih tako pustimo, da se ohladijo.