Vložena rdeča pesa
Print Friendly, PDF & Email

Rdeča pesa je zelenjava, ki zaradi svoje vsestranske zdravilnosti, ne bi smela manjkati v nobeni kuhinji. Poletje in jesen sta čas, ko jo lahko na različne načine shranimo za zimo. Tokrat jo bomo kot solato vložili v vinskem kisu.

vlozena-rdeca-pesa-5

Vložena rdeča pesa – pripomočki:

  • nož
  • velika posoda
  • skleda
  • ribež
  • žlica
  • kozarci za vlaganje

Vložena rdeča pesa – sestavine:

  • 2 kg rdeče pese
  • 1/2 litra vinskega kisa
  • 1,25 litra vode
  • 2 žlici soli
  • 2 žlici sladkorja
  • kumina v zrnju ali prahu (po želji)

Vložena rdeča pesa – postopek:

Rdečo peso operemo in porežemo listje, vendar ne čisto do gomolja, temveč pustimo še ene 3 cm v višino. Tudi koreninske repke ne odrežemo. S tem se izognemo, da bi iz pese odteklo večina dragocenega pesnega soka. Na peso nalijemo vode in jo bo rahlem vretju kuhamo približno 45 minut. Čas kuhanja lahko varira, odvisno od debelosti in količine pese.

vlozena-rdeca-pesa-2

Ko je pesa kuhano, jo pustimo v vodi, da se ohladi. To traja kar nekaj ur, zato je mogoče najbolje, da jo skuhate pred spanjem in jo čez noč pustite hladiti. Ohlajeni pesi odlijemo vodo in jo olupimo. To je najlažje storiti tako, da si na roke nadenemo rokavice, s tem se izognemo, da se nam prsti obarvajo in pesi kar s prsti odstranimo olup. Podobno kot lupljenje jajc, vendar veliko lažje.

vlozena-rdeca-pesa-3

Peso na ribež ali ročno ali na multipraktik zrežemo na kolobarje in jo naložimo v kozarce, ki smo jih predhodno sterilizirali. V vsak kozarec dodamo nekaj zrnc kumine ali posipamo kumino v prahu.

vlozena-rdeca-pesa-4

V drugi posodi pripravimo mešanico kisa, vode, soli in sladkorja in ko nam zavre, z vrelo tekočino napolnimo kozarce do vrha in jih tesno zapremo. Nato kozarce s peso za 15 minut pasteriziramo v pečici na 100 stopinj celzija. Pustimo jo v pečici, da se kozarci dokončno ohladijo.

vlozena-rdeca-pesa-5

Ocena:
Skupaj: 68 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor