Vložena rdeča paprika s česnom
Ljubitelji rdeče paprike – ta recept je za vas! Preizkusite ga, je povsem enostaven, saj paprike ni potrebno lupiti in peči, poleg tega pa ima vložena rdeča paprika s česnom božanski okus.
Vložena rdeča paprika s česnom – pripomočki:
- velik lonec za kuhanje
- kuhalnica
- manjši nož
- penovka
- kozarci za vlaganje
- pokrovčki za kozarce
- zajemalka
- vilica
Vložena rdeča paprika s česnom – sestavine:
- 5 kg rdeče paprike
- česen (1-2 stroka /1 papriko)
Za marinado potrebujemo:
Vložena rdeča paprika s česnom – postopek:
Rdečo papriko dobro operemo, semena pa izdolbemo tako, da paprika ostane cela.
Očiščeno papriko pokuhamo v vodi 5 minut. Le toliko, da malenkost spremeni barvo. Medtem olupimo česen; potrebujemo 1-2 stroka za 1 papriko.
Po 5 minutah papriko s pomočjo penovke odcedimo. V vsako rdečo papriko damo 1-2 stroka česna. Paprike polagamo nazaj v večjo posodo.
Zavremo marinado. Naredimo jo iz 0,5 l olja, 0,5 l vode, 0,5 l kisa za vlaganje ter dodamo 3 žlice soli in 40 dag kristalnega sladkorja. S pripravljeno marinado zalijemo papriko, ki smo jo zložili v večjo posodo. Obtežimo (naprimer s posodo, ki jo napolnimo z vodo) in pustimo stati 5 dni (ja, prav ste prebrali) v hladnem prostoru.
Po 5 dneh papriko nadevamo v kozarce za vlaganje. Pazimo, da ostanejo stroki česna v papriki. Če pa kakšen pade ven, pa tudi ne bo nič narobe, saj se je rdeča paprika v 5 dneh že prijetno aromatizirala s česnom.
Marinado ponovno zavremo in jo s pomočjo zajemalke nalijemo v kozarce.
Marinado nalijemo skoraj do vrha.
Z vilico potopimo paprike, da odstranimo morebitne zračne mehurčke.
Na kozarce pritrdimo pokrovčke in vse skupaj prekrijemo z brisačo ali odejo. Ko se vsebina ohladi, kozarce z vloženo rdečo papriko s česnom pospravimo v klet ali drug hladen prostor.
Pri pripravljanju ozimnice – vlaganju zelenjave (in tudi sadja), lahko uporabimo nasvete, ki sicer veljajo za pripravo marmelade, ki se nikoli ne pokvari.
S tako pripravljeno vloženo rdečo papriko bomo lahko v božanskem okusu in aromi uživali tudi izven sezone paprike.
Dober tek!