Sušen paradižnik s feta sirom in olivami
Print Friendly, PDF & Email

Ko si zaželimo poletje in sončne žarke ustekleničiti, takrat se lotimo sušenja paradižnikov. Paradižnike lahko sušimo na več načinov: na soncu, v sušilcu ali v pečici. Danes sem izbrala pečico. Za sušenje paradižnikov izberemo manjše sorte, ki naj bodo zdravi in zreli, vendar ne prezreli. Meso paradižnika mora še vedno biti čvrsto. Z dodatkom oliv, feta sira in zelišč ter seveda sušenega paradižnika in dobrega olivnega olja, si bomo naredili nadvse okusno specialiteto.

susen-paradizni-s-feta-sirom-in-olivami-8

Sušen paradižnik s feta sirom in olivami – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • pekač od pečice
  • steklen kozarec
  • peki papir

Sušen paradižnik s feta sirom in olivami – sestavine:

  • 500 g paradižnika
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • ščep mletega popra
  • 2,5 dl oljčnega olja
  • 50 g feta sira
  • 8 do 10 oliv
  • majhna vejica koprca
  • majhna vejica rožmarina
  • 2 vejici drobnjaka
  • 2 stroka česna

Sestavine zadostujejo za 4 dl kozarec.

Sušen paradižnik s feta sirom in olivami – postopek:

Izbrane paradižnike operemo, osušimo in očistimo semen. Pri večjih paradižnikih lahko prerežemo polovičke še na pol.

susen-paradizni-s-feta-sirom-in-olivami-1

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo paradižnike. Paradižnike potrosimo s soljo in sladkorjem ter pokapljamo z olivnim oljem. Pekač s paradižniki damo v pekač, katerega smo ogreli na 100 stopinj Celzija, z ventilacijo. Po dveh urah sušenja, paradižnike obrnemo in sušimo še dve uri.

susen-paradizni-s-feta-sirom-in-olivami-2

Po štirih urah sušenja, je paradižnik posušen. Izgledati mora tako. Sredica je lahko še malo mehka.

susen-paradiznik-s-feta-sirom-in-olivami-8

Posušene paradižnike predenemo na krožnik in pustimo, da se ohladijo.

susen-paradizni-s-feta-sirom-in-olivami-4

Zelišča in česen drobno sesekljamo, feta sir narežemo na majhne kocke, olive pustimo cele.

susen-paradizni-s-feta-sirom-in-olivami-5

V kozarcu zmešamo olivno olje, sol in poper. Če želimo kozarec hraniti v hladilniku, izberemo dobro rastlinsko olje, ker olivno olje se bo v hladilniku strdilo.

susen-paradizni-s-feta-sirom-in-olivami-6

Na dno kozarca vlijemo malo olja in nato izmenično polnimo: paradižnik, feta sir, olive, zelišča in malo olja …, ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin.

susen-paradizni-s-feta-sirom-in-olivami-7

Pustite si razvajati brbončice.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor