Sušen paradižnik s feta sirom in olivami
Ko si zaželimo poletje in sončne žarke ustekleničiti, takrat se lotimo sušenja paradižnikov. Paradižnike lahko sušimo na več načinov: na soncu, v sušilcu ali v pečici. Danes sem izbrala pečico. Za sušenje paradižnikov izberemo manjše sorte, ki naj bodo zdravi in zreli, vendar ne prezreli. Meso paradižnika mora še vedno biti čvrsto. Z dodatkom oliv, feta sira in zelišč ter seveda sušenega paradižnika in dobrega olivnega olja, si bomo naredili nadvse okusno specialiteto.
Sušen paradižnik s feta sirom in olivami – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- pekač od pečice
- steklen kozarec
- peki papir
Sušen paradižnik s feta sirom in olivami – sestavine:
- 500 g paradižnika
- žlička soli
- žlička sladkorja
- ščep mletega popra
- 2,5 dl oljčnega olja
- 50 g feta sira
- 8 do 10 oliv
- majhna vejica koprca
- majhna vejica rožmarina
- 2 vejici drobnjaka
- 2 stroka česna
Sestavine zadostujejo za 4 dl kozarec.
Sušen paradižnik s feta sirom in olivami – postopek:
Izbrane paradižnike operemo, osušimo in očistimo semen. Pri večjih paradižnikih lahko prerežemo polovičke še na pol.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo paradižnike. Paradižnike potrosimo s soljo in sladkorjem ter pokapljamo z olivnim oljem. Pekač s paradižniki damo v pekač, katerega smo ogreli na 100 stopinj Celzija, z ventilacijo. Po dveh urah sušenja, paradižnike obrnemo in sušimo še dve uri.
Po štirih urah sušenja, je paradižnik posušen. Izgledati mora tako. Sredica je lahko še malo mehka.
Posušene paradižnike predenemo na krožnik in pustimo, da se ohladijo.
Zelišča in česen drobno sesekljamo, feta sir narežemo na majhne kocke, olive pustimo cele.
V kozarcu zmešamo olivno olje, sol in poper. Če želimo kozarec hraniti v hladilniku, izberemo dobro rastlinsko olje, ker olivno olje se bo v hladilniku strdilo.
Na dno kozarca vlijemo malo olja in nato izmenično polnimo: paradižnik, feta sir, olive, zelišča in malo olja …, ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin.
Pustite si razvajati brbončice.