Sušen čemaž
Print Friendly, PDF & Email

Ob sezoni čemaža se včasih vprašamo, kako ga shraniti za čez ostali del leta? Najbolje je iz njega narediti pesto ali liste kar zamrzniti. Ena od metod shranjevana pa je tudi sušenje. V preteklosti so ga sušili na svežem zraku, vendar takšno sušenje potrebuje veliko časa in prostora. Danes ga je najlažje posušiti v dehidratorju, sušilcu za sadje in zelenjavo ali kar v pečici. Sušen čemaž se lahko uporablja kot dodatek različnim kremnim juham, rižotam, omakam, ragujem. Zaradi svojega blagega okusa je odličen tudi kot posip po pečenem krompirju ali po raznovrstnih solatah.

Sušen čemaž

Pripomočki za sušen čemaž:

  • sušilec za sadje, zelenjavo ali pečica
  • 2 kozarčka po 100 ml

Sestavine za sušen čemaž:

Za 2 kozarčka po 100 ml:

  • velik šop čemaža (približno 200 g)

Postopek za sušen čemaž:

Čemaževe liste najprej na hitro speremo pod tekočo vodo. Nikoli jih ne namakamo v vodi, da se ne dodatno napijejo tekočine.
Nato jih osušimo na papirnati ali tekstilni servieti.

Sušen čemaž

Razporedimo jih po pladnjih sušilca za sadje – zelenjavo. Če sušilca nimamo, si lahko pomagamo tudi s klasično pečico. V tem primeru pekač pokrijemo s papirjem za peko in po papirju razporedimo liste čemaža.

Sušen čemaž

Listi čemaža se lahko prekrivajo, vendar vseeno pazimo, da pa ni naloženih res preveč. V tem primeru se bodo zelo težko in dlje časa sušili.
Sušimo jih na največ 50 °C, da v listih uničimo čim manj vitaminov in mineralov, ki ne marajo višjih temperatur.
Če sušimo v pečici, se prav tako držimo priporočila o 50 °C, tukaj pa pazimo, da imamo vrata pečice rahlo priprta. Da lahko para sproti izhlapeva.

Sušen čemaž

Posušen čemaž lahko samo z rokami (med dlanmi) razlomimo na manjše delce, ali pa liste prav zmeljemo v mlinčku za kavo ali raznih drugih blenderjih.
Zdrobljenega sedaj spravimo v čiste kozarčke in dobro zatesnimo.
Sušen čemaž hranimo v temnem in ne pretoplem prostoru. Uporabljamo ga kot dodatek različnim kremnim juham, rižotam, omakam, ragujem. Prav tako pa pride odličen kot posip po pečenem krompirju in po raznovrstnih solatah.

Sušen čemaž

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor