Slive – kako jih enostavno pripravimo za ozimnico?
Print Friendly, PDF & Email

Slive, ti slastni vijolični sadeži! Iz njih se kuha najbolj slastna slivova marmelada, radi jih dajemo v sredino krompirjevega testa in oblikujemo slivove cmoke, jih posušimo in grizljamo sredi zime. Sedaj, ko so moderni razni smoothiji, jih kombiniramo z različnim sadjem in zelenjavo in jih pijemo za zajtrk. Ko je dobra letina, kar ne vemo, kam z njimi. Ko jih ni, jih pogrešamo. Pred vami je preprost nasvet, kako jih enostavno pripravimo za ozimnico, da jih bomo lahko jedli tudi sredi mrzle zime.

Pripomočki za enostavno pripravo sliv za ozimnico

  • večja posoda
  • cedilo
  • plitek krožnik ali pladenj
  • živilska vrečka

Sestavine za enostavno pripravo sliv na ozimnico

  • slive (količino prilagodimo potrebam)

Kako enostavno pripraviti slive za ozimnico

Naberemo sveže slive.

Izberemo lepe, ne pretrde in ne premehke sadeže. Operemo jih in odcedimo.

Vsak sadež posebej odpremo, odstranimo koščico in tudi pecelj, če ga ima. Preverimo, če je sliva tudi v notranjosti lepa. To storimo tako, da slivo ne razpolovimo v celoti, ampak se na enem koncu še vedno drži skupaj.

Razkoščičene sadeže zlagamo na plitek krožnik ali pladenj.

Krožnik ali pladenj naj bo takšne velikosti, da ga bomo lahko kasneje postavili v skrinjo. Slive na krožniku torej postavimo v skrinjo in počakamo vsaj kakšne tri ure, da zamrznejo.

Zamrznjene slive lahko nato shranimo v živilski vrečki. Če bi jih takoj sveže dali v vrečko, bi se prijele skupaj.

Iz takšnih sliv lahko kasneje pripravimo slivove cmoke s cimetom. Nekateri jih nekaj dodajo tudi v domač jabolčni kompot, da izboljšajo okus. Če se odločite za drugačen postopek shranjevanja sliv in le-te posušite, pa jih lahko kasneje spremenite v super posladek – suhe slive s čokolado.

Pa prijetno sladkanje, brez slabe vesti.

Ocena:
Skupaj: 27 Povprečno: 4.1]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor